Spray nazal împotriva bolii Alzheimer. Ar putea încetini progresia bolii cu peste 10 ani

Monika Baciu |
Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepik
alzheimer - FOTO: Freepik

Acest tratament ar putea încetini progresia bolii Alzheimer cu peste 10 ani. Menține funcționarea creierul. 

Vezi și: Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină al Universității Texas A&M au dezvăluit o terapie inovatoare sub formă de spray nazal, care ar putea încetini progresia bolii Alzheimer cu câțiva ani după diagnosticare.

Această abordare revoluționară oferă speranță în combaterea celei mai comune forme de demență, care afectează în prezent aproape 7 milioane de americani și este una dintre principalele cauze de deces în rândul persoanelor de 65 de ani și peste.

Studiul, publicat în Journal of Extracellular Vesicles, evidențiază potențialul acestei terapii de a reduce neuroinflamația și de a încetini pierderea neuronilor, un element central în progresia Alzheimerului.

Țintirea neuroinflamației prin metode non-invazive

Terapia utilizează un spray nazal conceput pentru a transporta vezicule extracelulare care vizează celulele din creier responsabile de neuroinflamația cronică, o caracteristică specifică a bolii Alzheimer.

Prin administrarea acestor vezicule intranazal, cercetătorii au observat o scădere a inflamației la nivelul creierului și o reducere a acumulării de plăci și proteine dăunătoare, asociate cu degenerarea neuronilor. Dr. Ashok K. Shetty, cercetătorul principal al studiului, explică cum funcționează spray-ul.

"Această abordare este eficientă deoarece încărcătura transportată de aceste vezicule extracelulare poate reduce modificările neuropatologice din creier", a spus dr. Ashok K Shetty.

Vezi și: Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave

Spray nazal - FOTO: Freepik@gabrielhrech

Teste pe animale

Într-un studiu promițător aflat la început, Dr. Shetty și colegul său, Dr. Madhu LN, au administrat terapia cu spray nazal animalelor aflate în stadii incipiente ale Alzheimerului. Ei au constatat că veziculele extracelulare derivate din celule stem neuronale au fost integrate de microglie, celulele imunitare ale creierului care răspund la plăci.

În mod normal, microglia se activează pentru a curăța plăcile, însă activarea prelungită ajunge să afecteze neuronii în loc să îi ajute, explică Dr. Shetty. Sprayul nazal a modificat expresia genică a microgliei și a redus eliberarea proteinelor proinflamatorii dăunătoare, permițând microgliei să continue funcția de curățare a plăcilor fără a accelera deteriorarea neuronilor.

Vezi și: Sistemul imunitar, rol în dezvoltarea și tratarea cancerului. Mre11, proteina care dezvoltă tumorile

O potențială întârziere de 10–15 ani în progresia bolii

Deși încă în stadii incipiente, concluziile echipei de cercetare generează entuziasm cu privire la potențialul acestei terapii de a întârzia semnificativ progresia Alzheimerului.

Dr. Shetty a depus deja un brevet pentru utilizarea veziculelor extracelulare derivate din celule stem neuronale pentru Alzheimer și alte tulburări neurologice, semnalând un posibil progres în gestionarea acestei afecțiuni debilitante. Studiul, finanțat de Institutul Național pentru Îmbătrânire, a inspirat deja cercetări suplimentare.

"Călătoria noastră de a avansa aplicarea acestei terapii pentru boala Alzheimer abia începe", afirmă Dr. Shetty, sperând că această abordare ar putea întârzia declinul cognitiv asociat Alzheimerului cu 10 până la 15 ani după diagnosticare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel