Spondilita anchilozantă, boala Bechterew, este o afecțiune inflamatorie a coloanei vertebrale care determină fuziunea vertebrelor cu pierderea mobilități la nivelul segmentului cervical și toracal cu adoptarea unor posturi vicioase.
”Spondilita anchilozantă face parte din grupul spondiloartropatiilor, alături de artrita reactivă, artropatia psoriazică, spondiloartropatiile nediferențiate, spondiartrita asociată bolilor inflamatorii sistemice”, a declarat dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie, la Digi 24.
Spondilita anchilozantă, boala Bechterew, cauze
Potrivit medicului, cauzele aceste afecțiune sunt incomplet cunoscute, ”dar se presupune a fi o combinație între o predispoziție genetică și prezența unor factori externi. Există o asociere puternică cu prezența antigenului HLA B27, un marker genetic care este prezent la 92% dintre pacienții cu spondilită anchilozantă.
De asemenea, se presupune existența unui trigger infecțios reprezentat de o bacterie, Klebsiella pneumoniae, care declanșează în prezența anumitor factori mecanismele patogenice ale afecțiunii”, a mai spus medicul, precizând că mecanismul complet de manifestare nu este cunoscut în totalitate.
Spondilita anchilozantă, boala Bechterew, simptome
Simptomul principal al acestei afecțiuni este reprezentat de durerea de la nivelul lombar și sacrat. ”Este prezentă în repaos și în cursul nopții, trezește pacientul din somn în a doua parte a nopții și se ameliorează la repaos”, spune medicul.
Alte simptomele ale spondilitei anchilozante sunt:
- sensibilitate dureroasă de cauză inflamatorie la nivelul articulațiilor intervertebrale cervicale și toracale, șolduri și genunchi
- entezită, inflamație dureroasă la nivelul ligamentelor și tendoanelor, prezentă în 30-50% dintre cazuri.
- oboseală cronică, febră, scădere ponderală.
De asemenea, mai spune medicul, pacienții pot prezenta și simptome extraarticulare, ”cel mai frecvent la nivel ocular, uveită, asociată cu prezența antigenului HLA B27, dar și afectări cardiovasculare, aortită, tulburări de conducere atrioventriculară, afectare pulmonară prin sindromul restrictiv cauzat de afectarea articulației de la nivelul cutiei toracice, care limitează mișcările respiratorii. Mai rar apare și afectarea renală, precum și complicații neurologice, date de fracturile vertebrale, sindromul de coadă de cal”, mai spune medicul.
Spondilita anchilozantă, boala Bechterew, diagnostic și tratament
Diagnosticul se pune pe baza simptomatologiei simptomatologiei și a examenelor paraclinice, care sunt reprezentate de imagistică.
”Radiografia, la nivelul bazinului și coloanei vertebrale, poate arăta prezenta sacro-ileitei, precum și leziuni vertebrale cu aspect de coloană de bambus. Când imagistica clasică nu ne este de ajutor putem folosi examinarea RMN, CT la nivelul segmentelor respective”, a precizat medicul, cu privire la diagnosticarea bolii Bechterew.
În ceea ce privește tratamentul acestei afecțiuni, opțiunile de tratament au ca principal scop reducerea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții și include:
- terapie medicamentoasă antiinflamatorie și antialgică
- terapie biologica cu anticorpi împotriva factorului de necroză tumorala TNF implicat în generarea procesului inflamator cronic și împotriva interleukinei 17
- kinetoterapie și fizioterapie pentru corectarea posturilor vicioase, îmbunătățirea mobilității coloanei vertebrale și remiterea sindromului algic
- intervenție chirurgicală pentru decompresie nervoasă în cazul sindromului cozii de cal, notează Mayo Clinic.
Legătura dintre grupa sanguină și inflamații. Riscul cel mai crescut de boli cardiace
Există patru grupe majore de sânge, 01, A2, B3 și AB4, fiecare cu subgrupa sa în funcție de factorul Rh, iar cunoașterea grupei de sânge pe care o aveți vă poate poate salva în caz de urgență.
Pe lângă acest lucru, un alt aspect important este cel privind starea ta de sănătate, în contextul în care anumite grupe de sânge au fost asociate cu probleme de sănătate, cum ar fi cancerul de stomac, bolile cardiovasculare, dar și inflamațiile, notează EatThis.
Potrivit sursei menționate, mai mulți experți în nutriție au explicat care sunt lucrurile pe care fiecare trebuie să le știe despre inflamații, dar și care sunt grupele de sânge cu cel mai mare risc la inflamații.
Ce ar trebui să știe oamenii despre inflamație
Dr. Jacob Hascalovici, directorul medical la Clearing, susține că inflamația este modul în care organismul face față infecțiilor și multor alte amenințări percepute.
”În timpul inflamației, organismul poate pompa mai mult sânge în zona afectată și poate, de asemenea, să elibereze substanțe chimice de apărare și celule albe din sânge în încercarea de a controla daunele.
Acest lucru este util în timpul vindecării inițiale, care apare adesea în decurs de trei luni. Inflamația care persistă după acest moment poate deveni o inflamație cronică și poate să nu fie atât de utilă.
În schimb, ar putea fi un semn că organismul se blochează în modul de apărare, atacând celulele sau țesuturile nepotrivite și menținând un sistem imunitar prea reactiv, în detrimentul sănătății generale. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.