Spitalul Județean Târgu Mureș, acreditat pentru transplant de țesuturi

Monika Baciu |
Data publicării:
Spitalul Judetean Targu Mures – FOTO: Pexels@Vidal_Balielo_Jr.
Spitalul Judetean Targu Mures – FOTO: Pexels@Vidal_Balielo_Jr.

Transplantul de țesuturi va fi posibil la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș. 

Transplantul va fi realizat și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Acum 10 ani au început demersurile pentru înființarea unei bănci de celule și țesuturi. 

Demersurile s-au concretizat, după ce Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie – a fost acreditat de către Agenţia Naţională de Transplant. 

Aici se vor desfășura activităţi de transplant ţesut, și anume os, tendon, ligament.

”Agenţia Naţională de Transplant a acreditat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în temeiul prevederilor titlului VI – “Efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic” din Legea 95/2006 prind reforma în domeniul sanitar”, arată biroul de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. 

Vezi și: Chirurgia cardiacă minim invazivă, intervenții complexe. Stanislav: Riscul de infecții în aceste proceduri este redus

Ce presupune transplantul

Transplantul de ţesuturi vizează corneea, pielea, osul, tendoanele. Transplantul de țesuturi și/sau organe umane reprezintă acea activitate medicală complexa cară, în scop terapeutic, înlocuiește țesuturi și/sau organe umane compromise, morfologic și funcțional, din corpul unui subiect uman cu alte structuri similare, dovedite ca fiind sănătoase.

”În prezent se poate realiza şi transplant de ţesut, nu doar de organ întreg. Cele mai frecvent transplantate sunt: corneea, oase, tendoane, valve cardiace, vene. Se pot realiza şi mai multe transplanturi în acelaşi timp, în funcţie de necesităţile pacientului, disponibilul de organe şi stadiul bolii care impune o astfel de măsură terapeutică. De exemplu, specialiştii pot efectua simultan un transplant de cord şi de plămâni (patologia cardiacă şi pulmonara fiind adesea intricată)”, arată e-transplant.ro

Din anul 2006 funcţionează o noua lege a transplantului de organe şi ţesuturi (Titlul VI din Legea 95/2006), actualizată şi completată, în special în partea care priveşte celulele şi ţesuturile.

Pandemia a scăzut numărul transplanturilor

Pe perioada pandemiei s-a observat o scădere a numărului de donatori, datorită realocării resurselor. Treptat, pe măsură ce unitățile de Terapie Intensivă au fost degrevate, numărul acestora a crescut, ”față de 47 de anul trecut până la acest moment sunt 29 de donatori”, potrivit directorului executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir.

De altfel, acesta a menționat faptul că în toată perioada de pandemie a existat un centru de transplant solid, specific fiecărui organ în funcțiune.

Mai mult, Radu Zamfir a expus intenția de dezvoltare a unui program de ”non-heart beating donor”, cu două unități pilot, Spitalul Floreasca și Spitalul Sf. Spiridon din Iași, ”acești donatori au nevoie, pentru a fi implementată această procedură, atât de instruirea personalului medical, care va fi primul lucru realizat, cât și anumite modificări legislative care să permită să creeze un context în care să se efectueze aceste prelevări, pentru că, după cum știți există mortalitate pe lista de așteptare și scăderea mortalității este obiectivul nostru principal”, a spus Radu Zamfir, în conferința de presă desfășurată cu ocazia Zilei Naționale a Transplantului.   

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel