Spitalul Județean Timișoara, primul sistem mobil de terapie intensivă susținut cu rezidenți

Adisa Codruț |
Data publicării:
Spitalul Județean de Urgență Timișoara. Foto: SCJUPBT
Spitalul Județean de Urgență Timișoara. Foto: SCJUPBT

Spitalul Județean Timiș este primul din țară care a implementat un proiect-pilot după model american, care presupune terapie intensivă mobilă. Acesta înseamnă că medicii, în mare parte rezidenți, pot acorda asistență medicală și supraveghere pe secțiile de chirurgie, pacienților care au suferit intervenții chirurgicale, fără ca aceștia să mai fie internați în secția dedicată de ATI.

Șeful Secției ATI a Spitalul Județean Timișoara, prof dr Dorel Săndesc, a explicat că noul sistem implementat se numește „TIM" - terapie intensivă mobilă - și constă în implicarea unei echipe ATI, formată din medic rezident și asistentă, în îngrijirea pacienților complecși în afara secției dedicate ATI, atunci când pacienții sunt internați au fost operație în alte secții.

Pentru început, proiectul se aplică în secția de neurochirurgie, urmând să fie extins în toate secțiile care au pacienți cu probleme majore. Următoarele secții care vor beneficia de implementarea proiectului vor fi cele chirurgicale, cea oncologică, vasculară, neurologie, apoi celelalte secții. După șase luni de la implementarea proiectului pilot pe secția de neurochirurgie, numărul stopurilor cardio-respiratorii din la pacienții acesteia s-a redus la jumătate, a anunțat profesorul.

Numărul stopurilor cardio-respiratorii redus la jumătate

„După șase luni de funcționare, putem să prezentăm aceste rezultate, care sunt deosebite. Numărul stopurilor cardio-respiratorii pe secția de neorochirurgie în aceste șase luni, comparativ cu cele șase luni anterioare implementării proiectului, a scăzut spectaculos, cu peste 50%, ceea ce este foarte important. Medicii fiind acolo au observat din timp tendința pacienților de a se agrava și au intervenit, și au fost mai puține stopuri cardio-respiratorii, care înseamnă mult mai puține situații amenințătoare de viață. Global vorbind, mortalitatea pacienților din secția de neurochirurgie care au trecut o dată sau de două ori prin terapie intensivă, mortalitatea acestor pacienți a scăzut, de asemenea. Sunt rezultate cu totul deosebite care arată că un proiect care înseamnă doar o îmbunătățire a procesului de lucru poate face o diferență", a detaliat pof dr Dorel Săndesc.

Pentru implementarea proiectului pilot a fost aleasă secția de neurochirurgie pentru că toți pacienții acesteia necesită o îngrijire complexă, iar mutarea lor prin spital dintr-o secție în alta sau deplasarea la fiecare eveniment a echipelor ATI nu sunt cele mai bune variante.

„Noi, colegii de la ATI, colaborăm cu colegii din secția de neurochirurgie și am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul. Noi știm câteva lucruri specifice specialității noastre cu care-i ajutăm pe colegii noștri în ceea ce privește perfuzia, tratamentul cu electroliți, tratamentul durerii, profilaxia și tratamentul infecțios, diverse astfel de aspecte. Această colaborare are drept scop să mențină pacienții într-o stare bună, să prevenim agravarea stării lor și să intervenim în timp util. Acesta a fost planul și ne-am gândit că putem obține și noi performanțe în România. Urmează extinderea proiectului și pe alte secții ale Spitalului Județean Timiș, unde se tratează patologii majore", a completat prof dr Dorel Săndesc.

Programul, susținut cu rezidenți și asistente

Șeful secției ATI a Spitalului Județean Timișoara a propus conducerii unității medicale, iar aceasta a aprobat, un program de dotări a acestor secții, care constă în amenajarea unuia sau a două saloane pe fiecare secție care să fie dotate cu echipamente de monitorizare și echipament adecvate pentru acești pacienți la limită, respectiv un monitor pe al cărui ecran să fie vizionate indicatori de tensiune, puls, EKG, oxigenare, un injectomat, un infuzomat, un defibrilator, notează Agerpres.

Dorel Săndesc a punctat faptul că munca alături de colegii din secțiile respective reprezintă și un proces de învățare. Pentru început se va lucra cu resursa umană existentă, în special cu medicii rezidenți, dar și cu asistente și specialiști, iar dacă se va impune, se va apela și la un surplus de personal. El a mai spus că proiectul i-a fost prezentat și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care s-a arătat foarte interesată de extinderea sa la nivel național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel