Mită, spital, Brăila. Consilierii judeţeni PNL din Brăila au cerut public demisia managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, pe motiv că unitatea medicală pe care o conduce s-a clasat pe locul al doilea într-un top al mitei, întocmit de Anti-Bribery Synergy pe baza răspunsurilor pacienţilor din 352 unităţi medicale din întreaga ţară.
"A apărut un articol în care iarăşi suntem fruntaşi, la şpagă, bineînţeles. (...) E a nu ştiu câta oară când vă solicit şi îi solicit şi doamnei manager demisia. Dumneaei a scăpat aproape totul de sub control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila", a declarat, în ultima şedinţă a CJ Brăila, consilierul Judeţean PNL Marian Sârbu.
Referitor la acest subiect, preşedintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a spus că toţi cei care au fost internaţi la Spitalul Judeţean Brăila de la începutul acestui an, aproximativ 25 mii de persoane, au avut la dispoziţie un "chestionar de satisfacţie a pacientului", unde puteau sesiza aceste situaţii, dar că nu există nicio reclamaţie în acest sens.
Mită, spital, Brăila. Despre topul mitei
"Ştiu foarte bine că, la nivelul de spital, există un chestionar de satisfacţie a pacientului. Nu există scris nicăieri aici ca a dat vreun pacient şpagă sau că a fost intenţia de a da şpagă. Eu nu zic că acest fenomen nu există, dar până la urmă şi pacienţii sunt vinovaţi, că ei încearcă să dea mită. Dar dacă medicii condiţionează actul medical prin această suma de bani, vă spun că vom lua măsuri foarte drastice, până la desfacerea contractului de muncă", a declarat Chiriac.
Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001, a publicat recent un top al mitei în spitalele din România, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România.
Spitalul Judeţean Brăila ocupă locul al doilea în acest top, după ce, în perioada ianuarie - iulie, 147 de pacienţi au declarat că li s-a cerut mită în timp ce erau pacienţi în unitatea medicală respectivă.
Pe locul întâi se află Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu 153 de răspunsuri afirmative, iar pe locul al treilea Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan" din Bucureşti, cu 98 de răspunsuri afirmative la întrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?". Potrivit raportului întocmit de Anti-Bribery Synergy, la întrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?" pusă în cele 352 de unităţi medicale din întreaga ţară, au fost primite aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.