Spitalul Foișor, EVACUAT de URGENȚĂ. Arafat: Situația este gravă în București, spitalul va primi pacienți COVID-19

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacient evacuat din Spitalul Foișor. Foto: Print screen Antena 3
Pacient evacuat din Spitalul Foișor. Foto: Print screen Antena 3

Spitalul de ortopedie Foișor din București a fost evacuat de urgență în această seară. Zeci de pacienți, unii dintre ei operați de o zi-două, au fost nevoiți să își cheme rudele să îi ia acasă. 

Spitalul Foișor, care are 21 de paturi în Secția ATI și 200 de paturi cu oxigen, este evacuat de urgență pentru că a fost transformat în spital COVID-19, a recunoscut secretarul de stat Raed Arafat.

Pacienții au fost scoși noaptea din spital, transferați în alte unități sau trimiși acasă!

„Locurile în ATI-urile COVID din București sunt ocupate, am transferat un pacient cu un avion militar azi. În unitățile de primiri urgențe mai avem pacienți care necesită terapie intensivă, sunt îngrijiți acolo, dar nu pot să rămână acolo pentru că unitățile respective primesc și alți pacienți care ajung, așa că după o analiză Spitalul Foișor are o Secție de Terapie Intensivă de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secției de ATI ocupată, din care 3 sau 4 pacienți care necesită de fapt transfer în altă parte pe Terapie Intensivă din ce mi-au zis colegii. (...) Se desfășoară evacuarea la ora asta pentru că mâine dimineață trebuie să intre spitalul pe primirea pacienților pentru COVID. Iar actualii pacienți unii se transferă la alte spitale din zonă și unii se vor transfera chiar acasă pentru că nu au probleme și pot fi externați. Iar în Urgență, dacă eu mâine dimineață încep să evacuez spitalul, înseamnă că noi vom avea spitalul gata după amiază. (...) Contează orice oră când oi avem pacienți de Terapie Intensivă în UPU-uri și cât timp continuă să vină pacienți în timpul nopții. Nu pot să vă spun câți o să apară. Deci, normal că trebuie ă evacuă, nu am început la ora asta. Dacă vedeți la ce oră este transmis ordinul el a fost dat acum ceva timp. (...) Ordinul a fost transmis în cursul zilei, nu pot să vă spun ora. (...) Ordinul s-a transmis mai devreme. (...) Noi la conducerea spitalului l-am transmis demult, cu câteva ore mai devreme. (...) Eu nu pot să discut la fiecare secție pe care o luăm că ies oameni nemulțumiți și să explic ce face, facem pentru că e nevoie de paturile de Terapie Intensivă de acolo și de posibilitatea de a interna bolnavii”, a spus Raed Arafat, șeful DSU, cel care a semnat Ordinul, alături de ministrul Sănătății.  

Cu toate acestea, secretarul de stat susține că numărul de cazuri noi de COVID este în scădere. 

„la acest moment cazurile noi sunt în scădere, astea sunt cifrele. Faptul că vin urmă cazurile de Terapie Intensivă și toate cazurile care au apărut în ultima perioadă, ne face să trebuiască să găsim soluții. Soluția care s-a găsit în acest moment este soluția de a transforma Spitalul Foișor, pentru că este un spital care nu se ocupă de regulă de urgențe, sunt operații programate, sunt alte secții de ortopedie din București care pot să preia pacienții și pot să preia aceste probleme pentru 3-4 sțăptămâni cât noi rezolvăm problema cu bolnavii care au nevoie de paturi de ATI după care spitalul se întoarce la normal„, a continuat secretarul de stat. 

Raed Arafat a spus că spitalul modular de la Pipera care este închis de mai bine de o lună „nu poate fi folosit pentru Terapie Intensivă! Pentru că la Pipera oricât s-a încercat încă nu avem posibilitatea de a face acolo Secție de Terapie Intensivă cu paturi, cu absolut tot acolo, cu instalație de oxigen. de asta nu m-am ocupat eu. Dar Spitalul din Pipera este pentru cazuri foarte ușoare. Noi avem nevoie de un spital cu oxigen și cu capabilități de terapie intensivă! Deja am semnat ordinele de detașare de personal suplimentar cu specialitate de infecțioase, cu specialitățile necesare. Acolo există medici în spitalul respectiv (...) Credeți-mă că nu este trimis acasă un bolnav care nu trebuie trimis acasă (...) În spital nu trebuie să avem doar infecționiști, infecționiștii trebuie să stabilească doar schema de tratament. Și vor avea infecționiști pe tură ca să facă acest lucru. S-a dat Ordonanță  de urgență care stabilește că orice medic poate să asiste la tratamentul pacienților respectivi fără să riște să fie dat în malpraxis sau alte probleme. Deci, medicii care sunt în spital vor putea să asiste, asistenții nici nu mai stăm de vorbă, și vor avea medici infecționiști, pneumologi care vor asista în stabilirea schemelor de tratament și la Terapie Intensivă vor fi medici de terapie intensivă”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel