Spitalul care nu are nicio infecție nosocomială. Prof. dr. Marian Burcea: Măsuri stricte

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
infectii nosocomiale - FOTO: Freepik@darshanakodithuwakkugraphics
infectii nosocomiale - FOTO: Freepik@darshanakodithuwakkugraphics

Această unitate medicală nu mai are nicio infecție nosocomială. Cum a fost posibil acest lucru ne explică chiar managerul unității medicale.

Vezi și: Urcatul scărilor reduce hipertensiunea arterială. 5 minute pe zi au efect major

Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București menține zero infecții nosocomiale prin măsuri stricte de igienă.

Oftalmologia, un avantaj în prevenirea infecțiilor nosocomiale

Într-un interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News, prof. dr. Marian Burcea, medic primar oftalmolog și managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, a dezvăluit succesul spitalului în prevenirea infecțiilor nosocomiale.

"Specialitatea se pretează a evita infecțiile nosomocomiale, pentru că nu avem o patologie generală de tip urologic sau gastroenterologic.

Prin măsurile care le-am luat și înainte de pandemie și în timpul pandemiei și măsurile stricte care le-am luat vizavi de sterilizarea încăperilor, au putut să ne aducă la un real succes, în sensul că nu avem nicio infecție, zero infecții nosocomiale", a explicat prof. dr. Marian Burcea, medic primar oftalmolog și managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen

Infecții nosocomiale - FOTO: Freepik@darshanakodithuwakkugraphics

Infecțiile nosocomiale, ce sunt

Infecțiile nosocomiale reprezintă o problemă majoră pentru multe spitale, fiind asociate cu o rată crescută de morbiditate și prelungirea duratei de spitalizare a pacienților.

Aceste infecții, contractate în timpul tratamentului medical, nu doar că prelungesc spitalizările, dar pot duce și la complicații grave, uneori chiar la deces. Iată o privire generală asupra modului în care apar, tipurile principale, simptomele și măsurile necesare pentru a le combate.

Conform definiției, acestea se manifestă în termen de 48 de ore de la internare, până la trei zile de la externare sau în termen de 30 de zile de la o intervenție chirurgicală. Infectiile nosocomiale sunt mai frecvente la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, dar pot afecta orice pacient aflat într-un cadru medical, inclusiv personalul de îngrijire, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Senologia benignă, ghid pentru practica medicală actuală. Dr. Ștefan Voiculescu: Dietă, alegerea sutienului, dermatocosmetice, îngrijirea sânului

Infecțiile nosocomiale, răspândire

Aceste infecții se răspândesc în principal prin nerespectarea procedurilor de sterilizare, prin mâini nespălate sau prin picături respiratorii provenite din tuse sau strănut. Patogenii, inclusiv bacterii, viruși și fungi, pot prospera în zonele cu contact frecvent și se pot transmite prin echipamentele medicale sau chiar prin personalul de îngrijire.

Infecțiile nosocomiale, simptome

Simptomele variază în funcție de tipul de infecție, dar cele mai frecvente includ:

- Febră și frisoane

- Dificultăți de respirație

- Tuse

- Durere abdominală

- Palpitații cardiace

- Diaree

- Dureri sau urinare frecventă

- Confuzie sau modificări ale stării mentale

Aceste simptome se pot suprapune cu cele ale altor afecțiuni, ceea ce face dificilă diagnosticarea și tratamentul rapid.

Infecțiile nosocomiale, factori de risc

Anumiți factori de tratament și echipamente cresc riscul de infecții nosocomiale, și anume:

- Utilizarea cateterelor, ventilatoarelor și injecțiilor

- Suferirea unei intervenții chirurgicale

Deși multe dintre aceste infecții sunt prevenibile, ele necesită respectarea strictă a măsurilor de control al infecțiilor. Personalul medical trebuie să acorde o atenție deosebită spălării frecvente a mâinilor, sterilizării echipamentelor și respectării protocoalelor. Familiile și îngrijitorii pacienților pot contribui și ei, promovând igiena corespunzătoare și semnalând eventualele semne de infecție.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel