Spitalul din Buhuși a trecut de la 20 de medici și lipsă de dotări la echipamente de ultimă generație, inclusiv robotică și inteligență artificială. Spitalul din Buhuși, odinioară inclus pe lista unităților medicale propuse spre închidere sau transformare în ambulatoriu fără paturi, a cunoscut o renaștere impresionantă în ultimii ani. Datorită investițiilor substanțiale, spitalul și-a schimbat complet traiectoria, devenind un centru de excelență în regiunea Nord-Est a României.
Cum s-a produs ascensiunea
Constantin Poiană, managerul Spitalului Prof. Dr. Eduard Apetrei, a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL și DC News, cum a fost posibilă această transformare.
"Spitalul din Buhuși figura pe acel renumit masterplan de servicii de sănătate pentru a fi închis sau transformat într-un ambulatoriu integrat, fără paturi, fără absolut nimic. Spitalul din Buhuși nu avea medici. Erau 20 de medici angajați, care, cu tot efortul lor nu reușeau să aibă performanță în ceea ce privește serviciile medicale, pentru că nu existau nici dotări, nici specialitățile necesare pentru ca un spital să poată să facă performanță.
Din 2018 până astăzi, de la 20 de medici angajați, spitalul din Buhuși are acum 71 de medici angajați și încă 30 de medici cu contract de prestări servicii, în special pe partea de radiologie, imagistică medicală și pentru asigurarea liniilor de gardă.
La spitalul din Buhuși s-au făcut foarte multe investiții, atât în colaborare cu Primăria, Consiliul Local, cât și cu ajutorul instituțiilor centrale și prin accesarea de fonduri europene. Știm cu toții că există fonduri europene și astfel am reușit să dotăm spitalul.
În acest moment, spitalul are inclusiv un computer tomograf, unul dintre cele mai moderne din regiunea Nord-Est, un RMN modern care există în regiune, iar ce am reușit în ultimile săptămâni este ca pe partea de recuperare medicală să avem echipamente de recuperare robotică, dotate cu Inteligență Artificială și sunt unice în regiune și printre puținele care există în țară, în acest moment.
În ceea ce privește dezvoltarea specialităților medicale, în afară de Neurochirurgie, am înființat toate specialitățile de care era nevoie. Vorbim de 173 de paturi de internarea continuă, 16 specialități cu paturi, iar în Ambulatoriul Integrat avem 25 de specialități medicale.
Spitalul Buhuși a reușit să se dezvolte. Am plecat de la două linii de gardă care existau, respectiv Medicină Internă și Chirurgie, iar acum avem 6 linii de gardă aprobate de Ministerul Sănătății, iar cazurile grave nu mai suntem nevoiți să le trimitem la alte spitale de nivel mai înalt, decât acolo unde nu avem specialitățile, adică Neurochirurgie", a explicat Constantin Poiană, managerul Spitalului Prof. Dr. Eduard Apetrei din Buhuși, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.
Investiții în sistemul medical - FOTO: Freepik
Fără deficit de personal
În prezent, unitatea medicală funcționează cu toate liniile de gardă asigurate, urmând ca în perioada imediat următoare să mai fie cooptați medici în echipă.
"Am reușit să atragem medici, nu avem deficit de medici. Toate specialitățile medicale sunt asigurate. Doar la Diabet și Boli de Nutriție avem un singur medic. Peste un an de zile va veni un medic rezident și atunci vom avea doi medici", a mai explicat Constantin Poiană, managerul Spitalului Prof. Dr. Eduard Apetrei din Buhuși.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.