Crema de protecție solară este o parte importantă dintr-o rutină corectă de îngrijire a pielii.
Atunci când este folosită conform instrucțiunilor, a fost dovedit că folosirea cremei cu factor de protecție scade riscul de cancer și precancere ale pielii. Utilizarea regulată zilnică a unei creme de protecție solară cu factor de protecție 15 poate reduce riscul dezvoltării carcinomului cu celule scuamoase (SCC) cu aproximativ 40%, și scade riscul de melanom cu 50%, potrivit Skin Cancer Foundation.
Aplicarea SPF-ului în fiecare zi poate preveni cancerul de piele
Dr. Jennifer Lin, profesor asistent de dermatologie la Harvard Medical School și co-director al Clinicii de Prevenire și Evaluare a Riscului de Melanom la Brigham and Women's Hospital, a explicat că aplicarea cremei cu factor de protecție protejează pielea împotriva celor mai comune 3 tipuri de cancer de piele: carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular și melanomul.
"Există studii excelente, care arată că crema de protecție solară protejează împotriva celor mai comune 3 tipuri de de cancer de piele: carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular și melanomul. Gradul de protecție oferit de crema de protecție solară este direct legat de gradul în care radiația ultravioletă este asociată cu formarea cancerului de piele.
De exemplu, în studiile prospectice privind crema de protecție solară, incidența carcinomului cu celule scuamoase este redusă cel mai mult - chiar și cu 40% în decurs de patru ani", a spus dr. Jennifer Lin, profesor asistent de dermatologie la Harvard Medical School și co-director al Clinicii de Prevenire și Evaluare a Riscului de Melanom la Brigham and Women's Hospital pentru Harvard Health Publishing.
SPF: Ce înseamnă, tipuri, când, unde și pe care să le folosești
SPF înseamnă Factor de Protecție Solară (Sun Protection Factor). Numărul acestuia indică cât timp ar dura razele UVB ale soarelui să-ți înroșească pielea, dacă aplici crema de protecție solară exact așa cum este indicat, comparativ cu timpul fără cremă de protecție solară. Astfel, dacă folosești un produs cu SPF 30 în mod corespunzător, îți va lua de 30 de ori mai mult timp să te arzi decât dacă nu ai folosi nicio cremă de protecție solară.
Având atât de multe opțiuni, este din ce în ce mai greu să alegi o cremă cu factor de protecție care să fie potrivită pielii tale. Cea mai bună cremă de protecție solară este aceea pe care o poți folosi pe timp îndelungat, care oferă o protecție sigură și eficientă, cu un spectru larg și un factor de protecție (SPF) de minim 30. Cremele de protecție solară conțin ingrediente active, care ajută la prevenirea radiațiilor UV ale soarelui să ajungă la pielea ta. Iată cum funcționează cele două tipuri de creme de protecție solară pentru tine:
Filtrele minerale ale cremelor de protecție solară (inclusiv oxid de titan și oxid de zinc) blochează și dispersă razele, ca un scut, înainte să pătrundă în piele.
Filtrele chimice ale cremelor de protecție solară (cum ar fi avobenzona și octisalatul) absorb razele UV, ca un burete, înainte ca acestea să poată deteriora pielea ta.
Crema cu factor de protecție se aplică în fiecare zi, indiferent de anotimp, ca ultim pas din rutina de îngrijire a pielii tenului și a corpului. Este recomandat să aplici crema cu 30 de minute înainte de a ieși afară, pentru a-i permite să intre în piele. Medicii specialițti recomandă ca aceasta să fie reaplicată la fiecare două ore sau imediat după înot sau transpirație excesivă.
Chiar și atunci când vremea nu este însorită, până la 80% din radiația UV a soarelui ajunge la suprafața Pământului. Neaplicarea SPF-ului în zilele înnorate poate duce la deteriorarea pielii. Experții recomandă aplicarea cremei de protecție solară pe întregul corp, înainte de a te îmbrăca pentru ziua respectivă. Ar trebui să o aplici pe toate părțile corpului expuse la soare, inclusiv pe zonele ușor de omis: partea de sus a urechilor, partea din spate a gâtului, scalpul (pe linia despărțiturii părului), partea de sus a picioarelor și în spatele genunchilor.
Cum aplici corect SPF-ul: Cantitatea corectă de SPF pentru față se poate măsura pe lungimea a două degete (degetul arătător și degetul mijlociu). După acest pas, se poate aplica crema pe întreaga față, cu mișcări circulare, până intră în piele.
Pe corp, cantitatea optimă de cremă este cât un pahar de shot, informează Skin Cancer Foundation. Majoritatea oamenilor aplică mai puțin de jumătate din această cantitate, ceea ce înseamnă o protecție redusă a pielii.
Cu toate acestea, nu este suficient să folosim o cremă cu SPF pentru a ne proteja de radiațiile UV ale soarelui. Este recomandat, ca în zilele toride să purtăm pălării, ochelari de soare, să ne hidratăm mai mult, să evităm contactul direct cu soarele și să nu ne expunem în intervalul orar 11-15, deoarece ne putem pune în pericol pielea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.