Speranța de viață a crescut în ultimii ani. Speranța de viață se referă la numărul mediu de ani pe care o persoană sau o populație îi poate aștepta să-i trăiască într-un anumit moment sau într-o anumită perioadă de timp. Acest concept este adesea utilizat pentru a evalua starea de sănătate și calitatea vieții într-o anumită regiune sau într-o anumită populație.
Speranța de viață, crescută
Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medic primar de expertiză medicală, cu specializare în medicină de familie, a explicat în exclusivitate la emisiunea ”Dezbateri în Sănătate”, de la DC Medical, despre importanța tehnologiei în ceea ce privește creșterea speranței de viață.
”Erau dezbateri foarte aprinse în timpul mandatelor dumneavoastră, nu erau suficienți bani, bugetul se termina pentru rețetele compensate în prima parte a lunii, erau tensiuni. Pare cam depășită această problemă a finanțării”, a spus Val Vâlcu.
”Sigur că în sănătate niciodată nu sunt bani destui pentru că nu știu să fie un sistem de sănătate care să spună că are suficienți bani. Sănătatea cheltuie mult mai mult decât se poate aloca pentru că sănătatea e scumpă, aparatura este scumpă, investigațiile sunt scumpe, se descoperă în permanență. Cred că în sănătate e evoluția cea mai rapidă în tehnologie și în tot ce înseamnă medicină”, a spus dr. Vasile Ciurchea.
”Cercetarea consumă foarte mulți bani în sănătate, cercetezi foarte mult și ca timp, tehnologie și resursă umană. Toate dispozitivele sunt foarte scumpe pentru că un dispozitiv o dată proiectat, el trebuie testat și trebuie să treacă toate testele clinice ca să fie aprobat și folosit în diagnostic. Orice aparat de imagistică trebuie să treacă toate testele clinice pentru a fi pus pe piață, altfel nu.
După părerea mea, nu cred că speranța de viață ar fi crescut fără a se dezvolta tehnologia, fără a se dezvolta tot ce înseamnă tratament. Sigur că fiecare cetățean contribuie la asta în funcție de regimul lui de viață, de abordarea lui de viață sau de viziunea lui vizavi de viață, dar tehnologia cu siguranță a avut o componentă importantă în creșterea duratei de viață.
S-a și văzut că țările dezvoltate au o speranță de viață mult mai mare, țările mai puțin dezvoltate, mult mai mică”, a spus dr. Vasile Ciurchea.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.