Speranța: ce impact puternic are. Când e un scut de protecție și când devine o capcană

Larisa Opait |
Data publicării:
Speranța - Foto: Freepik @krakenimages.com
Speranța - Foto: Freepik @krakenimages.com

Speranța este una dintre cele mai puternice și autentice sentimente pe care le poate simți o persoană.

Speranța ne ajută să trecem mai ușor peste obstacole și să rămânem puternici în fața dificultăților.

Este acel far care ne luminează calea, cărarea în cele mai întunecate sau grele momente ale vieții noastre și ne dă puterea de a merge înainte, de a vedea luminița de la capătul tunelului, indiferent de obstacolele și provocările cu care ne confruntăm pe timpul vieții. 

Ea este o virtute esențială care ne conectează la un viitor mai bun și ne ajută să depășim obstacolele cu încredere și determinare.

Ce face și ce impact are speranța pentru noi? 

În timpurile agitate și incerte, speranța devine mai importantă ca niciodată. 

Cu toții am trecut prin momente dificile în viața noastră, fie că au fost provocate de pierderi personale, sănătate precară, probleme financiare sau evenimente tragice, iar în aceste momente, speranța devine o ancoră care ne ține legați de realitate și ne îndeamnă să căutăm soluții și să facem schimbări pentru binele nostru.

Studiile au arătat că oamenii care au o perspectivă pozitivă asupra viitorului lor și asupra vieții lor au un nivel mai scăzut de stres, anxietate și depresie.

În rândul adulților tineri, speranța mai este asociată cu îmbunătățirea adaptării, bunăstării și implicării în comportamente sănătoase. De asemenea, protejează împotriva depresiei și sinuciderii. Speranța mai este legată și de sănătate, calitatea vieții, stima de sine, de scop dar și de partea financiară. Este un factor esențial pentru dezvoltarea atât a maturității, cât și a rezilienței, potrivit Harvard Health.

Speranța mai poate fi un scut de protecție dar și o cale

Speranța poate fi un protector deosebit de puternic împotriva fricii, a bolilor, a suferințelor și a traumelor, unui deces sau orice ar pune viața în pericol. 

Speranța funcționează ca un scut psihologic care ne ajută să facem față dificultăților și problemelor ce vin către noi. Atunci când ne confruntăm cu provocări sau situații stresante, speranța ne oferă o bază emoțională solidă.

Ne permite să gândim mai pozitiv și să privim spre viitor cu încredere, chiar și în mijlocul unui mediu ostil. Speranța ne ajută să trecem mai ușor peste obstacole și să rămânem rezistenți în fața dificultăților. 

Este calea prin care putem să ne transformăm viața și să atingem obiectivele noastre. Atunci când avem speranță într-un viitor mai bun, suntem mai motivați și mai entuziasmați.

Speranța ne împinge să căutăm resurse și să căutăm sprijinul celor din jur pentru a ne ajuta să atingem aceste obiective.

Speranța poate deveni și o capcană

Când este bazată pe realism, speranța servește multor funcții pozitive, însă falsa speranță poate fi periculoasă, deoarece poate induce în eroare și poate duce la dezamăgiri sau consecințe negative. Este important să recunoaștem și să înțelegem capcanele și pericolele care pot însoți falsa speranță.

Falsa speranță poate duce la ignorarea sau negarea realității, la amânarea luării deciziilor, poate genera dezamăgiri repetate și stagnare personală. 

Un aspect important al speranței este că poate fi cultivată și dezvoltată. Putem lucra la dezvoltarea speranței prin învățarea de la experiențele noastre, stabilirea de obiective realiste și dezvoltarea unui plan de acțiune pentru a le atinge.

Speranța este o forță puternică care ne ghidează în timpurile tulburi și ne dă puterea de a merge înainte. Este un sentiment care ne conectează la un viitor mai bun și ne ajută să depășim orice provocare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel