Cercetători de la Universitatea Texas A&M (TAMU), SUA, au descoperit că consumul de spanac poate reduce riscul de cancer de colon. Mai precis, efectul anti-polip al spanacului provine din unele interacțiuni metabolice surprinzătoare.
Nu e prima cercetare care militează pentru efectele benefice ale consumului de spanac asupra colonului. Acest studiu reconfirmă proprietățile anticancerigene ale spanacului și investighează modul în care legumele interacționează cu bacteriile intestinale și genetica pentru a-și obține efectele benefice.
Spanacul inhibă creșterea polipilor de colon. Dintre toate cazurile de cancer colorectal, tipul familial ereditar reprezintă doar 10-15%. În plus, doar 5-10% dintre polipi se dezvoltă în cancer colorectal. Cercetătorii TAMU au confirmat anterior capacitatea spanacului de a reprima dezvoltarea polipilor la șobolani care au avut o formă indusă de cancer similară cu cancerul colorectal negenetic sau „sporadic” al oamenilor. Aproximativ 85-90% din cazurile de cancer colorectal sunt sporadice.
Studiul sugerează că consumul de spanac ar putea întârzia creșterea polipilor, împiedicând necesitatea unui tratament intensiv. Studiul apare în jurnalul Gut Microbes, arată Medical News Today.
Spanacul are puține calorii și e plin de substanțe nutritive și beneficii: de la întărirea sistemului imunitar până la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Iată câteva beneficii ale consumului de spanac:
* crește hidratarea - nu doar apa este singura modalitate de hidratare, ci și mâncarea - spanacul este o legumă care conține multă apă.
* reduce riscul de deficit de fier - e o sursă vegetariană de fier, un mineral de care aveți nevoie pentru a ajuta celulele roșii din sânge să aducă oxigen în diferite zone ale corpului.
* antiinflamator - consumul de alimente precum spanacul care are avantaje antiinflamatorii este o modalitate prin care puteți reduce inflamația din corpul dumneavoastră.
* recuperarea rănilor - vitamina C din spanac are multe beneficii, inclusiv ajutarea corpului dumneavoastră să producă colagen, de care are nevoie pentru a repara leziunile. De asemenea, vitamina C vă ajută corpul să mărească cantitatea de fier pe care o absoarbe din alimentele pe bază de plante, ceea ce sprijină și procesul de vindecare, potrivit webmd.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.