Un nou studiu arată că dacă îmbunătățim spălatul pe mâini al călătorilor care trec doar prin 10 aeroporturi de top din lume ar putea reduce semnificativ răspândirea multor boli infecțioase. Și cu cât mai mult îmbunătățim procesul, cu atât este mai dramatic efectul de încetinire a răspândirii bolii, au descoperit cercetătorii.
Constatările, care se referă la boli infecțioase în general, inclusiv gripa, au fost publicate la sfârșitul lunii decembrie, în jurnalul Risk Analysis, chiar înainte de izbucnirea focarui de coronavirus din Wuhan, China, dar autorii studiului spun că rezultatele s-ar aplica pentru orice astfel de boală și sunt relevante pentru situația curentă.
Studiul se bazează pe modelarea epidemiologică și pe simulări bazate pe date și a fost realizat de prof. Dr Christos Nicolaides de la Universitatea din Cipru, care este și cadru universitar la Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan School of Management și de profesorul Ruben Juanes de la Departamentul de inginerie civilă și de mediu al MIT, plus alți trei cercetători.
Nu ne spălăm corect pe mâini
Oamenii pot fi surprinzător de nepăsători în ceea ce privește spălatul pe mâini, chiar și în locații aglomerate, cum ar fi aeroporturile, în care persoane din mai multe zone ale lumii ating suprafețe, cum ar fi cotierele de scaun, chioșcurile de check-in, tăvile de control de securitate și mânerul și robinetele de toalete. Pe baza datelor din cercetările anterioare realizate de varii entități, inclusiv Societatea Americană de Microbiologie, cercetătorii estimează că, în medie, doar aproximativ 20 la sută dintre persoanele care trec prin aeroporturi au mâinile curate - ceea ce înseamnă că au fost spălate cu apă și săpun, pentru cel puțin 15 secunde, în ultima oră. Celelalte 80 la sută contaminează potențial tot ceea ce ating cu orice germenii pe care i-ar putea transporta, spune Nicolaides
„Șaptezeci la sută dintre persoanele care merg la toaletă se spală pe mâini după aceea", spune Nicolaides, despre constatările dintre-un studiu anterior al Societății Americane de Microbiologie. „Celelalte 30 la sută nu. Și dintre cele care se spală pe mâini, doar 50 la sută o fac corect", a continuat el.
Alții nu fac decât să clătească puțin cu apă, mai degrabă decât să folosească săpun și apă și să insiste cele 15 - 20 de secunde de spălare recomandate, spune cercetătorul. Această cifră, combinată cu estimări ale expunerii la numeroasele suprafețe potențial contaminate cu care oamenii intră în contact pe un aeroport, au dus la estimarea că doar aproximativ 20% din călătorii dintr-un aeroport au mâinile curate.
Îmbunătățirea spălatului pe mâini în toate aeroporturile lumii pentru a tripla această rată, astfel încât 60% dintre călători să aibă mâinile curate la un moment dat, ar avea cel mai mare impact – susțin cercetătorii-, putând încetini răspândirea bolii globale cu aproape 70 la sută.
Utilizarea unor astfel de măsuri în atâtea aeroporturi și atingerea unui nivel atât de ridicat de conformitate poate fi practic, dar noul studiu sugerează că o reducere semnificativă a răspândirii bolii ar putea fi obținută chiar și prin alegerea celor mai importante 10 aeroporturi pe baza locației inițiale a unui focar viral. Cercetătorii estimează că o concentrare a mesajelor privind spălatul pe mâini în aceste 10 aeroporturi ar putea încetini răspândirea bolii cu până la 37%.
Ei au ajuns la aceste estimări folosind simulări epidemiologice detaliate care implicau date despre zboruri la nivel mondial, inclusiv durata, distanța și interconexiunile; estimările timpilor de așteptare pe aeroporturi; și studii asupra ratelor tipice de interacțiune ale oamenilor cu diverse elemente din preajma lor și cu alte persoane.
Chiar și îmbunătățiri mici în ceea ce privește igiena ar putea face o diferență vizibilă. Creșterea prevalenței mâinilor curate în toate aeroporturile din întreaga lume cu doar 10%, ceea ce cercetătorii consideră că s-ar putea fi realizată prin educație, afișe, anunțuri publice și, probabil, acces îmbunătățit la instalațiile de spălare a mâinilor, ar putea încetini rata globală a răspândirii unei boli cu găsit aproximativ 24%, au arătat ei. Numeroase studii (precum acesta) au arătat că astfel de măsuri pot crește ratele de spălare adecvată a mâinilor, spune Nicolaides.
Eficient chiar dacă e îmbunătățit pe doar 10 aeroporturi din jurul focarului
Cercetătorii au identificat 120 de aeroporturi care sunt cele mai influente în răspândirea unei boli și au descoperit că acestea nu sunt neapărat cele cu cel mai mare trafic. De exemplu, aceștia citează aeroporturile din Tokyo și Honolulu ca având o influență redusă din cauza locațiilor lor. Dar în timp ce se clasifică, respectiv, pe locul 46 și 117 în ceea ce privește traficul global, ele pot contribui semnificativ la răspândirea bolii, deoarece au conexiuni directe la unele dintre cele mai mari hub-uri ale aeroporturilor din lume, au zboruri internaționale directe de lungă durată și se așează în mod egal între estul și vestul global.
Oamenii de știință spun că pentru orice focar de boală dat, identificarea celor 10 aeroporturi din această listă care sunt cele mai apropiate de locația focarului și concentrarea educației de spălare a mâinilor pe acestea s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de limitare a răspândirii bolii.
Nicolaides spune că un pas important care ar putea fi făcut pentru a îmbunătăți ratele de spălare a mâinilor și igiena generală pe aeroporturi ar fi să fie disponibile chiuvetele de spălare a mâinilor în multe alte locații, în special în afara toaletelor unde suprafețele tind să fie foarte contaminate. În plus, curățarea mai frecventă a suprafețelor care sunt contactate de multe persoane ar putea fi de ajutor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.