Spălatul pe dinți este un ritual de igienă care ar trebui învățat și respectat cu strictețe. Încă de la apariția primilor dințișori ar trebui implementat acest proces de curățare al dinților.
Ce presupune spălatul pe dinți
Medicul stomatolog Ana Cichirea explică de ce este important să ne spălăm pe dinți.
”Spălatul pe dinți se antrenează! Spălatul pe dinți este precum body building-ul. Nu poți să te scoli de pe canapea după ce ai mâncat o pizza și să ai pretenția să ridici 50 kg fără încălzire și fără antrenament. La fel e și cu spălatul pe dinți.
Nu poți de la o frecvență de periaj de “când mi-aduc aminte” să treci direct la tehnica Bass sau Stillman modificată.
Înainte să angajați perii în unghi de 45° faţă de axul longitudinal al dinţilor, în șanțurile gingivale, pe suprafeţele vestibulare şi orale ale gingiei, cu smocurile orientate apical și apoi să transmiți o mişcare vibratorie în sens antero-posterior”, arată medicul stomatolog.
Vezi și: Uniunea Europeană achiziționează vaccinul pentru variola maimuței. Se administrează în două doze
Cum ne spălăm corect
Spălatul pe dinţi de două ori pe zi timp de aproximativ 2 minute cu pastă de dinţi cu fluor este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi menţine dinții şi gura sănătoasă.
Acest lucru se datorează faptului că periajul îndepărtează placa bacteriană. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, aceasta continuă să se acumuleze și ar putea duce la o serie de boli orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale.
În timp, acest lucru poate duce la pierderea dinților.
”Dinții trebuie spălați pe toate suprafețele: pe interior, pe exterior, pe suprafața cu care mestecăm, și în față, dar și în spate. E bine să ne spălăm de minim două ori pe zi, dimineața și seara, minim 2-3 minute;
periuța de dinți se înlocuiește la 2-3 luni (deci aruncăm la gunoi cel puțin 4-5 periuțe pe an);
pasta de dinți trebuie să conțină FLUOR! Restul detaliilor sunt pentru AVANSAȚI, un fel de next level. Pașii mici sunt cei mai siguri, cei mai simpli, dar și cei mai sănătoși.
Abia după ce asimilăm în obiceiurile noastre zilnice un periaj dentar de bază, deloc complicat, putem ulterior îmbunătăți și personaliza tehnică, putem trece și la igienizarea spațiilor interdentare cu ață specială sau periuțe, putem folosi apa de gură sau chiar dușul bucal”, a mai explicat medicul.
Fie că foloseşti o periuţă de dinţi manuala sau una electrică, este important să îţi faci timp pentru a acoperi suprafeţele dinţilor şi toate zonele gurii.
Curățarea interdentară
Puteți curăța între dinți cu o perie "interdentală" sau ață dentară.
Curăţarea între dinţi îndepărtează placa bacteriana şi bucăţile de mâncare dintre dinţi şi de sub gingie - zone în care o periuţă de dinţi nu poate ajunge, notează Dental Health.
Potrivit specialiștilor trebuie spălați și ultimii dinți. De asemenea, este foarte important să curățați în jurul marginilor oricăror coroane, punți sau implanturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.