Anxietatea în cuplu poate să vină de la lucruri aparent banale, fără o prea mare importanță, precum apă rămasă după baie sau de la un tiparul de femeie care să semene cu mama, în cazul bărbaților.
Psihologul Radu Leca afirmă că persoanele anxioase nu sunt ”programate” să ajungă așa, ci totul este, de fapt, un cumul de factori, dar și o lipsă de comunicare sau în cazul unei comunicări, aceasta este una plină de reproșuri.
”Dacă anxiosul este anxios și în mod evident nu este doar programat să fie anxios, dar chiar ajunge să fie într-un episod de anxietate, se va ajunge la o structură extrem de greoaie. Aceea de acceptare a unei comunicări care se bazează pe critică și reproș.
Fiind că anxiosul își va forma un interviu și va spune în felul următor: Trebuie să fiu pregătit, să găsesc momentul oportun să explic că nu vreau să mai miroasă în casă într-un anumit fel, să nu mai existe anumite mirosuri corporale.
Noțiunea de baie seara poate aduce foarte multă anxietate într-un cuplu: Cine strânge apa de pe jos din baie, cine înșiră prosoapele, cum sunt uscate, cine le spală, tipul de păr care rămâne în urma ta pe cadă, de ce nu ștergi după tine în baie. Acesta din urmă a devenit un laitmotiv pentru majoritatea cuplurilor care au trecut de 30 de ani.
Practic, și din păcate acest lucru s-a confirmat, doar ei sunt cei care lasă dezastru. Ele sunt extrem de calculate și fac lucrurile să fie perfecte, dar ei sunt așa, incredibil de dezordonați, în interiorul băii, practic este un haos după ce au ieșit”, a declarat psihologul Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News.
Soția, oglinda mamei
Potrivit psihologului, există tipuri de discuții în cuplu, care apar sub formă de explozie, pe o generare de frustrare. ”Mă enervează că îmi spune chestia asta, mă face să mă simt un copil, mă face să mă simt că am un handicap, mă enervează îngrozitor, nu mai vreau să o aud.
Se raportează la ideea de mamă, pentru că în mod uzual, acești bărbați care realizează tot acest disconfort în interiorul familiei: nu duc gunoiul, nu fac curat, nu șterg după ei, nu se spală corect, nu își schimbă lenjeria, mănâncă și lasă peste tot murdar, nu fac lucrurile până la capăt, nu știu să bage un cui în plintă, nu știu să pună o priză sau să deșurubeze un bec”, spune psihologul, subliniind că acest tip de bărbat a ajuns în faza de ”mobilă” din cauza atitudinii propriei mame, care a greșit în educația sa.
”Ea este cea care l-a format în așa fel. Aurică (n.r. nume dat aleatoriu) nu știe să facă nimic. De ce? A făcut mama întotdeauna. Aurică nu va face niciodată nimic, fiindcă mama va fi acolo să facă pentru el. Aurică nu știe să spele și să gătească. Lasă, că își ia o femeie bună. Este o externalizare.
Și atunci Aurică se căsătorește cu o femeie care la început seamănă cu mama sa, ulterior își dă seama că are probleme de erecție pentru că o vizualizează inconștient pe soție pe valoarea mamei.
Dacă ajunge Aurică la un terapeut, omul acela la un moment dat, după vreo jumătate de an, o să îi spună: Aurică, tu ai o problemă în raport cu mama.
Ah, nu-i adevărat, așa ceva nu mi se poate întâmpla mie. Cum? Mama mă iubește. Da, dar nu te-a lăsat să faci nimic. Tu în cuplu ești o mobilă, nu faci absolut nimic.
Și ajungem la ideea de anxietate. De ce este anxios Aurică?
Avem mai multe tipuri de răspunsuri. Aurică este anxios de ce aude, de ce vede, de ce i se spune, cui îi spune”, continuă psihologul, punctând și tipul de valoare pe care subiectul ”Aurică” în are în cuplu.
În acest caz, psihologul Radu Leca susține că ajutorul tiparului de bărbat precum Aurică este acela de ”conștientizare în cuplu”, însă pentru acest lucru este nevoie de doi oameni care să conștientizeze aceleași lucruri, simultan.
”Aurică, tu ai nevoie ca începând de astăzi să fii bărbat. Ce știi să faci? Păi, mă duc la muncă. Trebuie să fii prezent și în casă.
Însă Aurică nu o să înțeleagă, o să înțeleagă soția lui. Dar degeaba, pentru că în final, după ce ea înțelege va sta cu gura pe el, grav, iar el se va enerva și va fugi la mama.
Mamă, uite, fata pe care mi-ai ales-o nu mai este la fel de bună cum era înainte. Eu ce fac?
Și atunci, această conștientizare o să se ducă într-o zonă a psihologiei, denumită psihologia gri, în care te pune că asculți și dintr-o parte, și din alta. Iar tu nu știi cum evoluezi în interiorul cuplului, că oricum altcineva decide”, a mai spus psihologul, subliniind că soluția în cazul lui Aurică este aceea de dezvoltare personală, însă acest subiect este unul greu de acceptat de cei din categoria subiectului Aurică.
Vezi și: Respirația urât mirositoare, factor de risc pentru bolile de inimă. Care este legătura
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.