Sotagliflozin, aprobat de FDA pentru diabet. Reduce riscul de infarct și AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
diabet - FOTO: Freepik
diabet - FOTO: Freepik

Acest medicament reduce semnificativ riscul de infarct și AVC.

Vezi și: Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice

Un nou medicament pentru diabet, sotagliflozin, aprobat recent de FDA, s-a dovedit eficient în reducerea semnificativă a riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral la pacienții cu diabet de tip 2 și boală renală cronică. Studiul internațional care a confirmat aceste beneficii a fost condus de un cercetător de la Mount Sinai și publicat în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology pe 14 februarie.

Un mecanism de acțiune unic

Sotagliflozin face parte din clasa inhibitorilor cotransportorului sodiu-glucoză (SGLT), având o acțiune dublă asupra proteinelor SGLT1 și SGLT2. Aceste proteine joacă un rol esențial în reglarea glicemiei, facilitând transportul glucozei și sodiului prin membranele celulare. Spre deosebire de alți inhibitori SGLT2, sotagliflozin blochează mai eficient SGLT1, oferind astfel un mecanism de acțiune diferit, cu beneficii cardiovasculare unice.

"Aceste rezultate demonstrează un nou mecanism de acțiune – blocarea combinată, prin sotagliflozin, a receptorilor SGLT1 (prezenți în rinichi, intestin, inimă și creier) și SGLT2 (prezenți în rinichi) – pentru a reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral.

Beneficiile observate aici sunt distincte de cele asociate altor inhibitori SGLT2, deja larg utilizați în tratamentul diabetului, insuficienței cardiace și bolii renale", explică Dr. Deepak L. Bhatt, director al Mount Sinai Fuster Heart Hospital și profesor la Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

Vezi și: Condimentul care îți curăță arterele. Scade colesterolul și reduce inflamația

Sotagliflozin, aprobat de FDA pentru diabet. Reduce riscul de infarct și AVC - FOTO: Freepik

Rezultatele studiului SCORED

Datele provin din studiul clinic randomizat, multicentric, denumit SCORED, în care au fost incluși 10.584 de pacienți cu boală renală cronică, diabet de tip 2 și factori de risc cardiovascular suplimentari. Participanții au fost repartizați aleatoriu pentru a primi sotagliflozin sau un placebo și au fost monitorizați timp de 16 luni.

Rezultatele au arătat o reducere cu 23% a ratei infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale și deceselor cauzate de afecțiuni cardiovasculare în grupul tratat cu sotagliflozin, comparativ cu cel care a primit placebo.

Vezi și: Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ

Un nou instrument pentru protecția cardiovasculară

Specialiștii consideră că sotagliflozin ar putea deveni o opțiune terapeutică utilizată pe scară mai largă, datorită beneficiilor suplimentare pe care le oferă în prevenția evenimentelor cardiovasculare majore.

"Medicii au acum o nouă opțiune pentru reducerea riscului cardiovascular global, inclusiv insuficiența cardiacă, progresia bolii renale, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, la pacienții cu insuficiență cardiacă, diabet de tip 2, boală renală cronică și alți factori de risc cardiovascular.

Acest medicament a fost aprobat pentru reducerea riscului de deces de cauză cardiovasculară, spitalizărilor pentru insuficiență cardiacă și vizitelor urgente din cauza insuficienței cardiace. Aceste date noi arată că reduce și riscul de infarct și AVC, ceea ce ar putea duce la o utilizare mai extinsă", adaugă Dr. Bhatt.

Cu aceste rezultate promițătoare, sotagliflozin ar putea deveni un element esențial în tratamentul pacienților cu diabet și risc cardiovascular ridicat, oferind o protecție suplimentară împotriva complicațiilor severe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel