Declarația care a încins spiritele a fost făcută marți seară. Într-o emisiune, ministrul Sorina Pintea a spus nonșalantă că se discuta ideea de obliga tinerii medici să rămână în țară, ceea ce încalcă însă drepturi fundamentale.
„Există discuţii – şi este normal să existe – astfel încât să putem ţine medicii în ţară pentru că statul investeşte în pregătirea lor. Nu a fost niciodată discutat concret acest aspect. Se discută mai multe aspecte, mai multe măsuri, dar cred că este şi normal pentru că noi pregătim medici pentru România în primul rând, dar nu s-a pus nicio clipă concret această problemă", a declarat, la B1 TV, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Există și o decizie a ÎCCJ care arată că e ilegal așa ceva
„Declarațiile recente despre medicii rezidenți ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea demonstrează nu doar o lipsă totală de respect pentru medicii tineri din România, dar și grave carențe în ceea ce privește cunoașterea legislației muncii, a liberei circulații a forței de muncă pe teritoriul UE și a situației de fapt din sistemul de sănătate. O informăm pe doamna Pintea că propunerea încalcă Directiva 2004/38/CE și art. 45 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: „Orice cetățean al Uniunii are dreptul de circulație și de ședere liberă pe teritoriul statelor membre." Amintim ministrului Pintea că medicii rezidenți primesc un salariu din bugetul Ministerului Sănătății, ca urmare a muncii pe care o depun în clinici și spitale, în interesul bolnavilor și această remunerație nu poate fi folosită ca o formă de șantaj ulterior, pentru a-i obliga pe medici să profeseze într-un anumit loc. De altfel, în decizia ICCJ nr. 5/2015 se arată că astfel de tentative de a obliga medicii rezidenți să profeseze într-un anumit loc (rezidențiatul pe post), este ilegală și reprezintă o încălcare a dreptului la muncă și o pretenție abuzivă, în raport cu dispozițiile Codului Muncii, care prevede, la art.159: "Salariații au dreptul la un salariu pentru munca prestată în baza unui contract de muncă". Mai exact, decizia Curții precizează: „Nu se poate reține că activitatea medicului rezident este numai o activitate didactică și că remunerarea acestuia reprezintă cheltuieli de școlarizare"", arată reprezentanții Tineretului Național Liberal.
Acuzată că nu cunoaște sistemul
TNL îi atrage atenția ministrului că medicii tineri au și așa opțiunile îngrădite și că sunt forțați să muncească în condiții necorespunzătoare pregătirii lor profesionale.
„În plus, ministrul Pintea dovedește că nu cunoaște realitățile din sistem. Numărul posturilor și locurilor scoase la concursul de rezidențiat nu este stabilit printr-o procedură transparentă, care să țină cont de nevoile reale ale sistemului, iar specialitățile medicale pentru care sunt scoase la concurs locuri și posturi cu pregătire în rezidențiat, nu sunt corelate cu nevoile reale ale pieței muncii. Condițiile în care medicii tineri își pot desfășura activitatea în România nu sunt corespunzătoare pregătirii lor profesionale, aceștia ajungând să lucreze în condiții de epuizare extremă, fără aparatură și materiale sanitare, fără medicamente de bază sau dezinfectanți, fiind împinși de multe ori să încalce protocoalele terapeutice".
În consecință, „Tineretul Național Liberal îi solicită de urgență ministrului Pintea retragerea declarațiilor privind restrângerea drepturilor medicilor rezidenți la mobilitate și demisia din funcție".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.