„S-au făcut foarte multe lucruri în sănătate. Poate ne e mai ușor să vorbim de infirmiera care nu schimbă cearceafuri, pentru că este o chestiune foarte vizibilă, dar până la urmă sistemul de sănătate este un complex de factori. Vorbim de actul medical de fiecare dată fără să știm ce înseamnă sintagma, și care înseamnă mult mai mult decât intervenția efectivă a medicului. Și spun că este complex pentru că actul medical se realizează printr-un complex de factori care îl influențează. Îmi este greu din postura pe care o am, de ministru al Sănătății, să fac o analiză, așa, la rece, pentru că poate uneori sunt subiectivă știind cât suflet se pune pentru realizarea unor lucruri pe care cu toții le dorim", a spus Sorina Pintea, în deschiderea formului HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019, organizat de DC Media Group.
Pentru că sistemul sanitar românesc a trecut prin numeroase blocaje, Sorina Pintea spune că e conștientă de faptul că eforturile făcute de actualul guvern pot să pară nesemnificative. Dar adevărul e altul, subliniază ministrul.
Nevoile sistemului și taxa de clawback
„Nevoile în sistemul de sănătate au fost atât de mari, încât ceea ce facem poate reprezintă, sau ceea ce am făcut în această perioadă, începând din 2017, pentru că aș dori să mă refer la această perioadă pe care o cunosc foarte bine, poate pare puțin. Dar să știți că înseamnă foarte mult. Și aș putea să o iau așa, pe elemente. Mă refer la partea de medicație în primul rând. Sunt aici principalii jucători de pe piața de medicamente din România și știu foarte bine că pentru prima dată după 2012, s-a făcut o modificare a VAT-ului, ceea ce a ajutat foarte mult calculul taxei de clawback, dând o gură de oxigen celor care aduc medicamente pe piața din România. Și totul în folosul pacienților. Avem oarecum finalizate discuțiile pe clawback, avem în Transparență Decizională la Ministerul Sănătății un ordin pe care l-am discutat ieri cu cei de la Finanțe, domnul ministru nu era în țară dar îi va fi prezentată situația referitor la prețul de referință generic, lucru care, de asemenea, va da o gură de oxigen și cred că va rezolva o parte din aprovizionarea cu medicamente a pieței din România. Apoi, corecția prețurilor, care s-a făcut până anul trecut de două ori în 8 ani. Am făcut-o anul trecut, o vom face anul acesta. Nu mai spun de salariile personalului medical care anul trecut s-au majorat și care reprezintă un pas normal într-o evoluție firească a unei societăți, având în vedere categoria profesională pe care o reprezintă", a explicat Sorina Pintea, modificările care au fost și vor fi aduse la bugetul de medicamente.
Pe lângă aceasta, anul acesta, spune demnitarul, avem și un buget de investiții mult mai mare, datorat și înțelegerii pe care a găsit-o la Ministerul de Finanțe vizavis de nevoile financiare ale sistemului sanitar. Modificări au fost făcute și legat de sistemul privat de sănătate, care vine în completarea celui de stat.
Investiții și achiziții
„Medicina privată, sistemul privat de sănătate al României este o parte importantă a sistemului de sănătate din România. Au fost foarte multe dezbateri pe acea ordonanță privitor la contribuția personală, dar este un lucru real și mă gândeam la un moment dat – eu care nu politizez zona de sănătate – că a trebuit să vină PSD să ia măsuri liberale în domeniul sănătății. Dar sunt măsuri firești care au deschis deja calea spre următoarele reforme. S-a discutat foarte mult, și aș vrea să precizez asta, avându-l aici în stânga pe Florian Bodog (fostul ministru al Sănătății, n.r.), despre proiectele Băncii Mondiale, care până în 2017 au fost blocate, cele care se referă la achizițiile pentru centrele de arși, cele care se referă la achizițiile pentru dotarea Terapiilor Intensive ale unităților de Primiri Urgențe, cele care se referă la achiziția aparatelor de radioterapie, care sunt deja instalate și o parte vor fi instalate până la sfârșitul lunii septembrie. Nu căutăm vinovați, am mai spus asta. Dar din păcate au fost perioade de blocaj, blocaj total, care ne-au dat câțiva pași înapoi sau cel puțin nu ne-au lăsat să mergem înainte", a punctat Sorina Pintea.
Managementul resurselor umane și a facilităților care există deja
Separat de partea care, sub o formă sau alta, înseamnă bani, sistemul sanitar are o altă foarte importantă coponentă.
„Discutăm de resursa umană. Dotarea cu aparatură medicală, introducerea de noi proceduri presupune și pregătirea resursei umane. Anul acesta am deschis câteva centre de pregătire: chirurgia cardiacă pediatrică, trombectomia mecanică, s-au dat drumul de noi competențe care erau solicitate din 2010 și aici mă refer la radiologie intervențională", a explicat ministrul.
Mai sunt însă foarte multe lucruri de făcut, subliniază ministrul Sorina Pintea, pentru că sistemul de sănătate presupujne și managamentul resurselor și aplicarea reglementărilor existente deja.
„Lacunele pe care trebuie să le ocoperim în perioada următoare din punct de vedere al Ministerului Sănătății sunt legate de managementul atât a resurselor umane, cât și a resurselor financiare. Pentru că da, ministrul Teodorovici înțelege care sunt nevoile, premierul României înțelege care sunt nevoile, dar cu siguranță niciunul dintre acești și cu siguranță nici eu nu putem înțelege cheltuirea ineficientă a banilor. Și am să vă dau un exemplu foarte simplu, care a circulat în media în ultimele zile. Moartea unui pacient pe scările unui spital, a unei secții exterioare a unui Spital Județean. Care nu avea medici de gardă, care nu avea asigurată o continuitate a activității medicale. Aici sunt două probleme: management medical și management în sine. Mai departe, pentru că în văd și pe domnul doctor Cepoi, ar spune că e vorba și de depășirea competențelor celor care lucerază efectiv acolo. Adică este absolut imposibil ca o asistentă, un personal medical mediu, să interpreteze rezultatele unei investigații medicale. Nu are căderea să o facă. Deci, partea de resurse umane și partea de management este o parte importantă asupra căreia ne vom apleca".
Ministrul spune că există indicatori care trebuie analizați temeinic „și pe care putem să-i deslușim și pe care din păcate cei care ar trebui să o facă nu o fac corespunzător. Și atunci discutăm despre sistem, despre legislație în sănătate, dar nu o să știm niciodată dacă funcționează, dacă nu aplicăm ceea ce aplicăm deja".
Banii trebuie să urmeze pacientul
Este esențial, arată ministrul, ca banii să urmeze pacientul și ca resursele să fie investite acolo unde le nevoie de ele.
„Și când spuneam de partea de eficiență, mă refeream la păstrarea unor paturi pe o anumită patologie acolo unde nu este nevoie, adică nu ne adaptăm nevoilor de servicii medicale din zonă, păstrarea unor cadre medicale medii acolo unde nu este nevoie. Nu avem nevoie de clădiri pe care să scrie spitale și care să nu fie populate. Și care să aibă o adresabilitate foarte redusă și pe care să le menținem din varii motive, inclusiv politice, de ce să ne ascundem. Asta înseamnă de fapt eficientizarea. Adică banii trebuie să urmeze pacientul, iar acolo unde sunt pacienți trebuie să investim și să cheltuim eficient. Sunt convinsă că președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, vă va povesti despre modalitatea de finanțare a spitalelor, despre modul în care ne gândim să eficientizăm cheltuirea banului public în zona asta (...) pentru că am avut multe discuții în ultima perioadă, legate de acest aspect. Nu de alta dar trebuie să-i prezint ministrului Teodorovici ce am făcut cu banii pe care i-a investit în sistem. Și până la urmă, cu toții ne-am gândit la pacient, dar dacă gradul de satisfacție a pacientului nu crește nu știu dacă putem să ne lăudăm cu ceva".
Niciun sistem de sănătate nu va fi mulțumit de ce primește de la Finanțe, a spus Sorina Pintea, „dar să ne gândim că am ajuns la aproape 5% din PIB, în condițiile în care suntem 5 milioane de oameni care contribuim pentru 17 milioane. Statul român a făcut un efort imens. Sunt sume suplimentare pentru salarii, pentru programe naționale de sănătate, de aceea, înainte de a cere ceva suplimentar trebuie să eficientizăm ce avem”.
Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019” a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.