„Mulțumesc celor de la DC Medical pentru că în momentul în care mi-au spus de această dezbatere, le-am spus că eu vor avea o veste bună. Am finalizat oarecum draftul pentru Legea prevenției. Cu siguranță ar mai fi ca o lună de lucru, dar peste a scurta oarecum timpul, am propus echipei care lucrează să mergem o săptămâna undeva, fără telefoane și fără intervenții, și să stăm o săptămână de dimineața până seara să finalizăm acest proiect important. Vom ieși până vineri, în Transparență Decizională, cu Legea profesiilor medicale, care sper eu va încerca să facă o oarecare lumină vizavi de modul în care s-a discutat în ultima perioadă despre medici falși, nefalși și toate celelalte, o lege foarte importantă, care a fost negociată cu toate asociațiile profesionale timp de aproape 9 luni de zile", a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în EXCLUSIVITATE la Dezbaterea „Prevenția în Sănătate. De la deziderat la fapte", organizată astăzi de DC MEDIA GROUP.
„Pot să vă spun că Legea (prevenției, n.r.) are ca principal scop asigurarea accesului universal și echitabil la servicii de sănătate sigure, eficace și eficiente, conforme cu niveul progresului înregistrat de tehnică și științele medicale. Sună clișeic ce spun, dar este foarte important. Pentru că creăm premisele ca tot ce apare nou, inovativ, în sănătate, să fie aplicat. Bineînțeles în concordanță cu legislația pe care o vom adapta astfel încât să perită acest lucru", a continuat demnitarul.
Principiile de bază ale Legii Prevenției
În esență, a explicat ministrul, viitoarea Lege a prevenției este construită pornind de la următoarele principii:
- echitatea în asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoană asigurată sau nu;
- solidaritate;
- eficiența utilizării fondurilor publice; abordarea centrată pe persoană, de-a lungul vieții;
- reorganizarea instituțională, cu creșterea capacităților de sănătate publică în termeni de infrastructură, resurse umane, tehnologia informației și sisteme informaționale;
- responsabilizarea autorităților locale, a comunităților și a persoanelor privind dezvoltarea de programe de prevenție, centrate pe nevoile locale, dar în linie cu obiectivele naționale și participarea sistematică la acestea;
- dezvoltarea de parteneriate intersectoriale și interinstituționale pentru a prioritiza sănătate aîn toate politicile.
„Legea prevenției va include și măsuri centrate pe toate nivelurile de prevenție și care să răspundă celor mai importante probleme de sănătate publică de la momentul actual în scopul de a micșora diferențele între indicatorii stării de sănătate din România comparativ cu media Uniunii Europene sau a statelor dezvoltate din Uniunea Europeană", a subliniat Sorina Pintea.
Reorganizare în Ministerul Sănătății și instituțiile subordonate
Un capitol important este reprezentat de stabilirea structurilor responsabile și atribuțiilor acestora în corelare cu noile concepte de sănătate, „plecând de la regândirea organizării Ministerului Sănătății, exact ce vă spuneam, și a structurilor din subordine, Direcțiile de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică, instituții care vor avea rolul de dezvoltare, implementare și monitorizare a noilor politici în Sănătate Publică și a Prevenției, în concordanță cu politicile internaționale și bazate pe cele mai noi dovezi științifice. Institutul Național de Sănătate Publică și în prezent are un rol important în coordonarea tehnică a programelor naționale de sănătate publică, însă în viitor rolul și responsabilitățile acestuia vor fi esențiale în planificarea, implementarea și monitorizarea activităților și a planurilor de acțiune stabilite în baza noii Legi a prevenției", a subliniat ministrul Sănătății.
Patru mari capitole din Legea Prevenției
„Bineînțeles, Legea va fi structurată pe prevenție primordială, primară, secundară și terțiară. La primordială vorbim de dezvoltarea unui plan de acțiune privind îmbunătățirea cadrului legislativ legat de reducerea impactului factorilor de risc major asupra stării de sănătate. Tutun, consum dăunător de alcool, nutriție, activitate fizică și alte componente nesănătoase etc" a dezvăluit Sorina Pintea.
Implementarea acestor acțiuni se va realiza la nivel național pentru problemele prioritare de sănătate publică și la nivel local în funcție de nevoile identificate la nivelul comunităților și populației vulnerabile.
Prevenția primară
„În domeniul prevenției primare, se va urmări accesul universal și sistematic la două tipuri de servicii pe prevenție: educația pentru sănătate - pe care o lansăm în fiecare an, am înțeles. Și anul trecut am lansat-o, nu noi, Președinția – centrată pe persoană și de-a lungul vieții. Se vor urmări în acest sens, campanii sistematice de informare care vor pregăti și favoriza accesibilitatea persoanelor la politicile publice de prevenție și cadrul legislativ aferent. Un exemplu concret în acest sens îl constituie crearea cadrului legislativ pentru obligativitatea introducerii educației pentru sănătate la toate nivelurile din învățământ, precum și organizarea și derularea unor campanii sistematice de informare, comunicare, educare", a mai arătat ministrul Sănătății.
Sorina Pintea a ținut să sublinieze că în Legea prevenției va fi prevăzută clar obligativitate educației în sănătate, „adică nu facem lege separată pentru asta, pentru că Ministerul Educației va fi minister avizator".
Apoi, Legea prevenției va cuprinde la acest capitol și creșterea accesului la servicii de vaccinare, de calitate, pentru toate bolile prevenibile prin vaccinare și creșterea acceptabilității vaccinării ca parte a dreptului fundamental la sănătate la nivelul societății.
Legea vaccinării va fi asumată politic
„Am avut o discuție cu domnul președinte Florin Buicu, de la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Foarte bine știți, Legea vaccinării este în Parlament, se discută, se răsdiscută. Între timp, săptămâna trecută, avem 136 de cazuri noi de rujeolă și multe de scarlatină. Discutam de scarlatină cu prof. Adrian Streinu – Cercel, și-mi spunea că aceștia sunt viitorii pacienți în spitale pe anumite patologii. Cred că e momentul să ne asumăm aceste lucruri. În afară de ceea ce face frecvent Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF-ul, am reînceput acea campanie de vaccinare din ușă în ușă. Spunea cineva că în 2016 s-au făcut campanii masive de vaccinare, în sensul că s-a făcut un site și atât. Și aș reveni la medicina de familie. În luna martie, în localitatea Țăndărei din județul Ialomița a fost vacinat un singur copil și sunt 5 cabinete de medicină de familie. ROR, la acest vaccin mă refer. Rata de vaccinare era de 2,1%. Dar în județul Ialomița sunt decese prin rujeolă. Nu vreau să mai fiu în situația în care să mă uit la statistici", a punctat Sorina Pintea.
Desigur aceste deziderate vor putea fi realizate printr-un amplu parteneriat social în care vor fi „incluse atât instituții publice, cât și entități private, societatea civilă și mass-media".
De asemenea, în Legea prevenției se va urmări dezvoltarea rețelei de asistență medicală comunitară pentru abordarea integrată a serviciilor medicale comunitare sau serviciile medico-sociale.
„Și aici aș puncta elaborarea normelor pe care le avem pentru medicina comunitară și grantul Băncii Mondiale pe care domnul ministru (Eugen Teodorovici, n.r.) îl susține și care va fi orientat în mare parte spre medicina de familie, medicina comunitară și eficientizarea cheltuielilor de sănătate", a arătat ministrul.
Totodată în activitatea primară, în special a bolilor transmisibile, se va urmări consolidarea sistemului de supraveghere, monitorizare, intervenție în focarele de boli transmisibile, situații neprevăzute, inundații, cutremure. „Acum avem această problemă, DSP-urile pun la dispoziția populației var cloros, vaccin antihepatitic, dar lucrurile trebuiesc puse foarte clar la punct în lege", a explicat Sorina Pintea.
Prevenția secundară
În domeniul prevenției secundare, „Ministerul Sănătății dezvoltă cadrul legislativ pentru asigurarea accesului universal și sistematic la servicii de screening pentru toate acele boli pentru care există dovezi privind cost/eficacitatea intervenției: cancere, boli cardiovasculare, diabet, hepatite, tuberculoză, screeningul gravide. Cele șapte programe de screening pe care le derulăm în acest moment, deci sunt în implementare, au o valoare de 193 de milioane de euro. Nu mă pot abține să nu spun. Să dublăm aceste programe de screening prin banii pe care-i avem pe grantul băncii mondiale, cel din 2012, pe care în sfârșit îl finalizăm. Am cumpărat 7 caravane pentru screeningul cancerului de col uterin. Pe care le-am repartizat centrelor, spitalelor care fac asta. Știți care a fost prima problemă pe care mi-au ridicat-o? „N-avem șoferi!". Am chemat managerii spitalelor și i-am întrebat dacă au șoferi la spital sau la dânșii că, mă rog, ai nevoie de o mașină. Au zis că da. OK! Deci avem șoferi la mașinile din caravane. Șocant a fost pentru mine, și trebuie să dau acest exemplu, la Cluj, chiar medicul care conduce Programul de screening, a fost el șofer. Și nu s-a plâns! Chestiune de organizare și de hai să ne organizăm!", a arătat ministrul Sănătății.
Prevenția terțiară
În domeniul prevenției terțiare se va urmări întărirea capacității de diagnostic la toate nivelurile, pe toate tipurile de patologie, creșterea capacității de management a cazurilor de boală bazate pe ghiduri și protocoale de practică medicală. „Asigurarea accesului la cele mai eficiente proceduri terapeutice - O punem în lege – medicamente, dispozitive medicale, proceduri de înaltă performanță, radioterapie, proceduri intervenționale. Pentru gestionarea informațiilor din sistemul de sănătate, la nivelul tuturor structurilor este necesară regândirea și adaptarea sistemului informațional și asigurarea mecanismelor de transport de date. În acest scop, organizăm, deci nu este o utopie, Agenția Națională de Informatizare în Sănătate, prin accesarea unor fonduri europene, cererea de finanțare este gata, 30 de milioane de euro MCSI pune la dispoziție", a mai arătat Sorina Pintea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.