Sorina Pintea, despre ordinul privind plămânii artificiali, promovat de Victor Costache: „E semnat din august anul trecut!”

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli pulmonare
Boli pulmonare

Sorina Pintea a declarat că ordinul care prevede achiziționarea în fiecare spital a unui plămân artificial, pe care Victor Costache a spus ca l-a dat, era deja semnat de ea din august 2019.

Ordinul pentru achiziționarea a câte unui plămân artificial în fiecare spital nu e „opera lui Victor Costache”, ci a fost semnat din august 2019, a precizat Sorina Pintea, ministru al Sănătății la acea vreme. Pentru implementarea sa nu era nevoie decat de atribuirea liniei de finanțare.

„Domnul ministru a uitat să precizeze că protocolul privind această procedură a fost legiferat în 2019 în august. Dânsul nu a avea decât să finanțeze prin program național acest procedeu, așa cum am aprobat protocolul privind tromboliza accidentului vascular. Era o urmare firească. În acel ordin de ministru prin care aprobam protocolul erau stabilite și spitalele care făceau parte din programul național ECMO”, a precizat Sorina Pintea, la Conferința pentru Medicina de UJrgență, care se desfășoară zilele acestea la Baia Mare. 

În plus, a subliniat că ordinul semnat de ea includea lista cu unitățile medicale unde e nevoie de așa ceva, pentru că unele spitale au deja.

„Baia Mare are de patru ani, ca și la trombliza accidentului vascular cerebral - Baia Mare făcea trombolzia accidentului vascular cerebral, nu avea nevoie de niciun protocol, nici de bani în plus, pentru că tromboliticele se găseau în UPU. Noi am trimis medici la București, dar pentru că unii din țară nu înțelegeau să o facă decât așa, am legiferat-o. ECMO, la fel. Acest plămân artificial a fost folosit în mai multe spitale, achiziționat prin programul AP -ATI (Actiuni Prioritare - Anestezie si Terapie Intensivă), finanțat de Ministerul Sănătății, care acum se disipă și la privat. Așa că nu era nevoie de un protocol special, pentru că se putea face. Baia Mare, de patru ani utilizează ECMO”, a mai spus ea, explicând că plămânul artificial este utilizat în cazul pacienților cu insificiență respiratorie gravă, pentru ca plămânul să se poată odihni, funcția lor fiind preluată de acest aparat. „Nu trebuia decât să bugeteze un program național sau consumabilele spitalelor”, a conchis Sorina Pintea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel