Ieri, la o conferință de presă, ministrul Sănătății declara că i s-a reproșat că se fac prea multe controale în spitale.
„La un moment dat mi s-a reproșat, oarecum mai mult sau mai puțin voalat, că sunt foarte multe controale în sistem, că lumea este stresată. Da, așa vreau să fie. Vom continua să facem aceste controale pentru că până la urmă este nevoie să punem pe primul plan, și nu doar la nivel declarativ, siguranța pacientului. Am început mai demult să vizitez spitalele din țară și voi continua să fac acest lucru. (...) Mă duc fără să anunț pe nimeni. Sunt lucruri care nu mi-au plăcut și vorbesc de Târgu Jiu aici, am înțeles că medicii de acolo au fost supărați și mi-au spus că în 15 minute i-am desființat. Nu în 15 minute, într-un minut! Pentru că evidența era foarte clară. Unii poate se vor supăra, unii, cum sunt și cei de la SUUB, nu s-au supărat că au avut controale și că vor avea în continuare controale punctuale", explica Sorina Pintea, la o conferință de presă organizată la Spitalul Universitar de Urgență București.
Aseară, ministrul Sănătății a participat, alături de premierul Viorica Dăncilă, la o întâlnire la Snagov cu vicepreședintele Republicii Turcia, Fuat Oktay. De acolo, însă, ministrul a plecat glonț la Ploiești. Exclusiv pentru DC MEDICAL, Sorina Pintea a povestit cum a decurs controlul inopinat.
Control în crucea nopții
„Unii nu m-au crezut când am spus că voi contrinua să fac controale neanunțate în spitale. Pentru că dacă mă duc în vizită oficială, anunțată în program, cu o săptămână înainte se face curățenie – lună. Nu, mă duc inopinat. Aseară, cu zece minute înainte de miezul nopții când intram în Ploiești, l-am sunat pe președintele Consiliului Județean (Toader Bogdan Andrei, n.r.) și i-am propus să ne întâlnim în fața Spitalului Județean de Urgență Ploiești. A venit imediat și-am intrat amândoi în spital, la Secția de Urgență", a povestit ministrul.
Nereguli la Urgență
Pe holurile secției nu erau pacienți care să aștepte la coadă, ci doar aparținători. Așa că ministrul i-a luat pe aceștia la întrebări. Prima femeie i-a spus Sorinei Pintea că aștepta de pe la ora 9 seara, adică de vreo trei ore, să afle ceva despre soțul ei care fusese adus cu ambulanța de la Câmpina pentru un computer tomograf. Nu știa nimic de el.
A doua, că stătea de patru ore fără ca cineva să-i fi spus ceva de starea de sănătate a rudei ei. „Nu era mizerie în secție, e o secție nou renovată. Dar nu e normal așa ceva. Am întrebat angajații „Nu aveți asistent social?" Mi s-a spus că au doar doi. Nu e suficient pentru o secție de urgență. De ce nu angajează mai mulți asistenția sociali? Că nu dau din banii spitalului, sunt bani de la bugetul de stat! De ce nu a organizat managerul concursuri pentru astfel de posturi? La carte e scris că din jumătate în jumătate de oră, asistentul social trebuie să iasă și să informeze aparținătorul, nu să-l lase ore în șir să își facă gânduri negre pe hol, fără să știe ceva de ruda lui. Apoi au 8 medici în Urgență, care fac lejer 7-8 gărzi pe lună fiecare și care lucrează și la SMURD. Mii de pacienți care le trec prin mână. Oamenii aceștia sunt epuizați! Mi s-a spus că au organizat concurs și nu s-a înscris nimeni. O să văd luni, pentru că am cerut raport, când și cum au fost organizate concursurile și dacă chiar nu s-a înscris nimeni", a povestit, pentru DC MEDICAL, Sorina Pintea.
Nereguli la Cardiologie
Ministrul a urcat să vadă și secțiile, unele renovate, altele în curs de renovare, pentru care, de altfel, tocmai ce a aprobat finanțare din bani europeni.
A urcat întâi la Cardiologie unde sunt internați 84 de pacienți. „Sunt foarte răcită și am nasul înfundat, dar să știți că acolo am simțit mirosul. Nu se poate ca o secție proaspăt renovată să miroasă așa. Sălile de spital se aerisesc, curățenia lăsa de dorit. În mijlocul secției am găsit un scaun cu tapițerie. Așa ceva nu există într-un spital. I-am întrebat „și cum dezinfectați scaunul ăsta?", pentru că nu se poate dezinfecta corect! Dacă tot investim milioane de lei și facem secții noi, haideți să facem și condiții", a punctat Sorina Pintea.
Jale la Neurologie
Următoarea oprire a avut-o la secția de Neurologie. „Din întâmplare în lift am apăsat etajul 1 în loc de parter. Când am ieșit din lift m-a luat durerea de cap. Da, știu că secția va fi mutată și că va fi renovată, dar era o mizerie de nedescris. Am găsit o infirmieră care spăla pe jos, iar în găleată avea o apă așa de murdară de n-aș fi folosi-o nici pe treptele din grădină. Am întrebat-o ce a pus în apa din găleată și mi-a spus că „2-3 pastle din alea". Nu, trebuie să pui 5 pastile la 10 litri de apă plus substanță dezinfectantă. Am intrat și în oficiul lor alimentar. Nu vreți să știți ce era acolo! Un medic mi-a spus cu ton de scuză „nu avem infecții nosocomiale!" Nu cred că nu aveți - i-am spus! Poate că nu le declară, la ce mizerie era acolo", a continuat, revoltată, ministrul.
A cerut demiterea directorului de îngrijiri
În urma neregulilor constate, Sorina Pintea i-a propus președintelui Consiliului județean să ia câteva măsuri drastice.
„Degeaba investim dacă nici ce avem nou nu păstrăm. Am pus mâna pe aparate noi, era strat de praf pe ele. Da, nu toate secțiile sunt încă renovate. Vor fi renovate, pe rând. Dar asta nu înseamnă că dacă sunt vechi trebuie să fie și mizerie în ele. Acestea nu sunt condiții de secolul XXI. Nu am eu cderea să demit oameni în Spitalul Județean de Urgență Ploiești, care e în subordinea CJ. Dar i-am propus președintelui Consiliului Județean să demită directorul de îngrijiri și am cerut un raport complet. Înțeleg că în dimineața aceasta dânsul a convocat conducerea spitalului și probabil se vor lua măsuri. O să mă duc și în alte spitale", a conchis ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.