Sorina Pintea: Anul acesta avem 1,5 milioane de vaccinuri gripale tetravalente. Aș fi supărată dacă nu s-ar administra

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Sorina Pintea. Foro: DC Medical
Sorina Pintea. Foro: DC Medical

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a explicat, la dezbaterea „Vaccinarea, dimensiune strategică a politicilor de sănătate publică”, organizată de DC Medical, că statul a cumpărat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin tetravalent - care protejează contra a patru tulpini de virusuri gripale, și care este recomandat de OMS. Acestea au costat 45 de milioane de lei, de trei ori mmai mult decât vaccinurile cumpărate anul trecut. 

În 2018, România a achiziționat 1,3 milioane de vaccinuri gripale trivalente (protejează contra a trei virusuri gripali), dar la un moment dat ne-am confruntat cu o criză de vaccinuri, care nu trebuie să se mai repete, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la dezbaterea „Vaccinarea, dimensiune strategică a politicilor de sănătate publică", organizată de DC Medical. Anul acesta avem mai multe vaccinuri, și de data aceasta vorbim de vaccinul tetravalent, mai scump și mai bun, care protejează populația față de patru tulpini de virusuri gripale care circulă în 2019, a anunțat ministrul. 

„Cu siguranță sunt niște pași pe care trebuie să-i facem, dar mai întâi trebuie să ne asigurăm că populația este suficient de bine pregătită, astfel încât atunci când investeștim în achiziția de vaccinuri, acestea să fie și administrate. Să nu uităm ce s-a întâmplat în 2008 cu HPV-ul, când o mare cantitate a fost distrusă pentru că populația nu a înțeles ce trebuie făcut. Sigur, atunci când discutăm despre conceptul de sănătate publică, că prevenția are un rol primordial. Pentru că orice lucru pe care-l aducem în dezbatere, discutăm despre vaccinuri, discutăm despre oncologice, ne duce cu gândul la niște bugete. Pe care uneori le avem, alteori nu le avem, dar ca să le avem trebuie să pregătim foarte bine populația. Atunci când facem, de exemplu, un proiect pilot, da, sigur, putem vaccina adulții, doar adulții vor să să vaccineze înainte de a pregăti noi foarte bine aceste lucruri. Mă uit la doamna doctor Pistol și îmi aduc aminte de epidemia de gripă de anul acesta, și la domnul profesor Rafila, spun pentru că discutam și dimineața, și seara și la prânz. A fost o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, și mă refer inclusiv la medicii de familie care ar fi trebuit să administreze populației din grupele de risc, iar în acea perioadă, brusc, ne-am confruntat cu o criză. Care n-ar fi trebuit să existe. Anul trecut, spre exemplu, am achiziționat 1,3 milioane de vaccinuri, la 15 milioane de lei, era vaccinul trivalent. Anul acesta am achiziționat 1,5 milioane de vaccinuri la 45 de milioane de lei, vaccinul tetravalent, conform indicațiilor OMS. Deci, inclusiv diferența de buget este foarte mare și aș fi, cum să vă spun, supărată, dacă acest vaccinuri nu s-ar administra”, a spus Sorina Pintea. 

Nu vor mai fi probleme cu aprovizionarea de vaccinuri

Ministrul a atras atenția că dacă vaccinarea nu va fi făcută la timp anul acesta ne vom confrunta, la fel ca anul trecut, cu probleme de spitalizare, cu costuri imense, cum s-a întâmplat în primele luni din 2019. Ministrul a dat asigurări că nu vom avea probleme cu aprovizionarea de vaccinuri pentru că s-au semnat contracte cadru multianuale pentru evitarea acestei probleme. 

„Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul, iar în momentul în care aplicăm un program, trebuie să-l pregătim foarte bine. Să nu uităm că în 2017, în Programul național de vaccinare a intrat pneumococicul, în 2018 - HPV-ul pe care l-am achiziționat și urmează să fie distribuit. Putem vorbi inclusiv de bugete multianuale, pentru că avem licitațiile făcute pe acorduri cadru și nu cred că vom avea probleme de aprovizionare cu vaccinurile din programul național. Dar sunt mai multe aspecte, pe care trebuie să le luăm în calcul. Din păcate, așa cum spuneam, de fiecare dată trebuie să mergem în parelel cu preveția și cu zona de spital, de îngrijire a pacientului. Pentru că din păcate noi am vorbit mult despre prevenție, dar nu prea s-au făcut lucruri, și acum culegem roadele. Care din păcate se transpun în zile multe de spitalizare, în cazuri depistate târziu”, a arătat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel