Sorin Cîmpeanu: Primele teste non-invazive rapide pentru COVID-19 destinate elevilor vor ajunge în școli săptămâna viitoare

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Teste rapide. Foto: Pixabay
Teste rapide. Foto: Pixabay

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că primele teste rapide COVID-19 non-invazive cu probă de salivă, destinate testării elevilor, ar urma să ajungă în școli în a doua parte a săptămânii viitoare, precizând că testele din lotul I sunt utilizate și în Germania, Franța și Portugalia. De asemenea, ministrul a propus ca, prin excepție, pentru localitățile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 este mai mică de 3 la mia de locuitori să se renunțe la pragul de 60% persoane vaccinate în unitățile de învățământ.

„Am fost asigurat de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că astăzi se semnează contractele subsecvente pentru lotul 1. Mâine se vor semna contractele subsecvente pentru loturile 2 și 3. De asemenea, e nevoie de o perioadă între 1 și 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanție bancară, o etapă fără de care achizițiile nu ar fi derulate în legalitate. După depunerea scrisorilor de garanție bancară, câștigătorii desemnați la nivelul lotului 1 au la dispoziție o perioadă între 1 și 5 zile pentru a livra aceste teste în școli. Departamentul pentru Situații de Urgență ne-a asigurat că în maximum 24 de ore de când primește aceste teste, cu ajutorul direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ și cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, va face în așa fel încât testele să ajungă în școli. Asta se va întâmpla săptămâna viitoare, cel mai probabil în a doua parte a săptămânii viitoare. Dar săptămâna viitoare”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul interinar al Educației a precizat că, până atunci, Ministerul său a solicitat Ministerului Sănătății sprijin în elaborarea unei proceduri pentru administrarea acestor teste non-invazive.

„Chiar dacă sunt proceduri simple de administrare a acestor teste, am văzut în țările occidentale - și apropo, testele din lotul 1 sunt teste utilizate în Germania, în Franța și în Portugalia - am văzut că ele pot fi chiar autoadministrate de elevi și chiar de către elevi cu vârsta mică. Însă acest lucru trebuie să se facă sub supravegherea unui adult, acel adult trebuie să beneficieze de un instructaj minim și e vorba de adulți care sunt în școli. Fac apel încă o dată la colegi să aibă disponibilitate pentru a vedea aceste instrucțiuni. Atunci când ele vor fi disponibile din partea Ministerului Sănătății, Ministerul Educației le va transmite, în așa fel încât săptămâna viitoare, așa cum am spus, când vor veni testele, să știm exact de câte ori pe săptămână, de două ori pe săptămână foarte probabil, și cum vor trebui administrate”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă, într-o școală, unele cadre didactice nu vor vrea să facă acest lucru, ministrul și-a exprimat încrederea că profesorii se vor mobiliza și vor înțelege acest demers.

„Îmi exprim încrederea... Sigur că nu au în fișa postului, sigur că nu pot fi obligați, dar, vedeți dumneavoastră, nici vaccinarea nu este obligatorie și, totuși, profesorii sunt cei care au o rată de vaccinare dublă față de rata la nivel național, sunt cei care au înțeles să se mobilizeze pentru vaccinare atunci când au înțeles că vaccinarea lor e în strânsă legătură cu modul de funcționare a școlilor cu prezență fizică. Îmi exprim încrederea în toți colegii din sistemul de învățământ”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, a anunțat și că a propus, luni, în ședința de Guvern, ca, prin excepție, pentru localitățile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 este mai mică de 3 la mia de locuitori să se renunțe la pragul de 60% persoane vaccinate în unitățile de învățământ, măsura urmând să fie adoptată la sfârșitul săptămânii printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Am asumat să înaintez o propunere către Guvern și către Comitetul Național pentru Situații de Urgență prin care să poată fi completat ordinul comun ministrul Educației - ministrul Sănătății, cu titlu de excepție: pentru localitățile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie să se renunțe la pragul de 60% persoane vaccinate în școala sau grădinița care funcționează în acea localitate. Acest lucru va face obiectul următoarei hotărâri CNSU, la finalul acestei săptămâni, și va ține cont de evoluția epidemiologică. Până în prezent, știm bine, avem din fericire un trend descendent”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel