Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.
Ce sunt aditivii alimentari?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, substanțele care sunt adăugate în alimente pentru a menține sau îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul alimentelor sunt cunoscute ca aditivi alimentari. Timp de secole, aditivii alimentari au fost folosiți pentru conservarea alimentelor, de exemplu sarea (în carne, slănină sau pește uscat), zahăr (în marmeladă) sau dioxid de sulf (în vin).
Amestecă acest aliment din frigider cu crema ta hidratantă și vei arăta cu zece ani mai tânără
De-a lungul timpului, numeroși aditivi alimentari au fost dezvoltați pentru a satisface nevoile producției de alimente, deoarece fabricarea alimentelor pe scară largă este mult mai complexă decât producerea acestora acasă, la scară mică.
Introducerea aditivilor în alimente se realizează cu scopul de asigurare că alimentele procesate rămân sigure și în stare bună pe tot parcursul călătoriei de la fabrici sau bucătării industriale către depozite și magazine și, în final, către consumatori.
Utilizarea aditivilor alimentari este justificată numai atunci când utilizarea lor are o necesitate tehnologică, nu induce în eroare consumatorii și servește o funcție tehnologică bine definită precum păstrarea calității nutriționale a alimentelor sau sporirea stabilității alimentelor.
Aditivii alimentari pot fi derivati din plante, animale sau minerale sau pot fi sintetici. Aceștia sunt adăugați în mod intenționat în alimente pentru a îndeplini anumite scopuri tehnologice. Există câteva mii de aditivi alimentari utilizați, toți fiind proiectați pentru a îndeplini o anumită sarcină, de obicei pentru a face alimentele mai durabile sau mai atrăgătoare.
3 categorii de aditivi alimentari
OMS, împreună cu FAO, grupează aditivii alimentari în 3 mari categorii:
1. Aditivi pentru sporirea aromelor
Aceștia sunt adăugați în alimente pentru a îmbunătăți aroma sau gustul. Aditivii de sporire a aromelor sunt cei mai des utilzați dintre aditivii folosiți în alimente. Există sute de tipuri de arome folosite într-o mare varietate de alimente, de la produse de cofetărie și băuturi răcoritoare până la cereale, prăjituri și iaurt.
2. Preparate enzimatice
Acestea pot fi obținute prin extracție din plante sau produse de origine animală sau din microorganisme precum bacteriile. Preparatele enzimatice sunt utilizate în principal la coacere (pentru îmbunătățirea aluatului), la fabricarea sucurilor de fructela fabricarea vinului și la fabricarea berii (pentru îmbunătățirea fermentației), precum și la fabricarea brânzeturilor.
3. Alți aditivi
Aceștia sunt utilizați din mai multe motive, cum ar fi: conservarea, colorarea și îndulcirea. Sunt adăugați atunci când alimentele sunt în faza de pregătire, ambalare, transportare sau depozitare și în cele din urmă devin o componentă a alimentelor.
Sorbatul de potasiu (E202) este un bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide).
Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat, potrivit InfoCons.
Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E202?
Sorbatul de potasiu sau E202 poate fi găsit în următoarele alimente:
- băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare)
- băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare)
- unele produse din fructe şi legume conservate
- gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr
- măsline şi produse pe bază de măsline
- produse din peşte
- crustacee, creveţi, moluşte
- sosuri emulsionate şi neemulsionate
- condimente, mirodenii
- muştar
- salate preparate
- deserturi pe bază de produse lactate netratate termic
- în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide
- gumă de mestecat.
- vopsea de ouă
Conform studiilor comparative realizate de InfoCons pe parcursul a 6 ani (2015-2021) pe baza a 60 de produse tip vopsea de ouă, se dezvăluie apariția sorbatului de potasiu (E202).
Sorbatul de potasiu (E202) a fost regăsit în 19 dintre produsele tip vopsea de ouă analizate. Astfel, sorbatul de potasiu (E202), poate fi clasat drept unul dintre cei mai utilizați aditivi alimentari în compoziția produselor tip vopsea de ouă.
- margarină
Un alt studiu efectuat de InfoCons, de această dată pe baza produselor de tip margarină, s-a putut identifica apariția sorbatului de potasiu (E202). Pe lângă E202, în compoziția margarinei apar următorii aditivi alimentari: curcumina (E100), colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei, colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic (E160b), emulgator sintetic (E476), acesta din urmă poate avea un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
Sorbatul de potasiu este utilizat ca antimicrobian și conservant și în articolele de îngrijire personală, cum ar fi:
- farduri de ochi și alte produse cosmetice
- șampoane și creme hidratante
- soluții pentru lentile de contact, potrivit Healthline.
Este sorbatul de potasiu sigur pentru a fi consumat?
Agențiile de reglementare, cum ar fi FDA, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au stabilit că sorbatul de potasiu este "considerat în general sigur", prescurtat GRAS.
Atunci când consumați sorbat de potasiu ca aditiv alimentar, acesta trece prin corp în mod inofensiv sub formă de apă și dioxid de carbon. Nu se acumulează în corp.
Efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E202?
În urma consumării aditivului alimentar E202, pot apărea efecte secundare de tipul reacțiilor alergice, arată InfoCons.
Potrivit Healthline, aceste alergii sunt rare și sunt mai frecvente în cazul produselor cosmetice și al produselor de uz personal, unde poate provoca iritații ale pielii sau ale scalpului. Cu toate acestea, Environmental Working Group a evaluat sorbatul de potasiu cu un risc scăzut ca iritant pentru piele.
Dacă folosiți sorbat de potasiu ca ingredient pur, de exemplu în vinificație, acesta vă poate irita ochii și pielea dacă îl vărsați.
În ciuda cerințelor de puritate pentru producători, este posibil ca sorbatul de potasiu ca aditiv alimentar să fie contaminat. Acesta poate fi contaminat cu:
- plumb
- arsenic
- mercur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.