Sorana Cîrstea a dezvăluit că suferă de fasceită plantară de câteva luni și, cu toate că a gestionat durerile, corpul său a atins un punct limită. Ca urmare, la vârsta ei de 34 de ani, sportiva se vede obligată să își ia o pauză de la tenis, în speranța că va putea să se recupereze.
Sportiva care ocupă locul 31 la nivel mondial a anunțat că se retrage pentru o perioadă.
"În ultimele 5 luni m-am luptat cu fasceită plantară severă. Am făcut tot posibilul să joc și să nu ratez turneele mari. Dar am ajuns într-un punct în care durerea e insuportabilă, e foarte greu să mă antrenez și singura soluție rămasă e să iau o pauză.
Nu știm pentru moment cât de mult va dura până când îmi voi reveni, dar voi face tot posibilul să fiu pe teren înapoi cât de curând posibil", a anunțat Sorana Cîrstea, pe Instagram.
Reamintim că Sorana Cîrstea a evoluat la cel de-al treilea Grand Slam al anului, la Wimbledon, unde a pierdut în turul inaugural în fața jucătoarei Sonay Kartal, Marea Britanie, locul 195 WTA, scor 6-3, 3-6, 2-6.
Sorana Cîrstea - FOTO: Captură Instagram@soranacirstea
Vezi și: Dieta pe bază de plantă încetinește progresia cancerului de prostată
Fasceita plantară, ce este
Fasceita plantară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii la călcâi. Ea presupune inflamația unei benzi groase de țesut care traversează partea de jos a fiecărui picior și conectează osul călcâiului la degetele de la picioare, cunoscută sub numele de fascia plantară.
Această afecțiune provoacă în mod obișnuit dureri ascuțite, care se manifestă adesea în primele mișcări ale dimineții. Pe măsură ce persoana se ridică și începe să se miște, durerea de obicei scade, dar poate reveni după perioade îndelungate de stat în picioare sau când se ridică după ce a stat jos.
Cauzele exacte ale fasceitei plantare nu sunt pe deplin înțelese. Este mai frecventă la alergători și la persoanele supraponderale. Simptomele includ de obicei o durere ascuțită în partea de jos a piciorului, în apropierea călcâiului. Durerea este cel mai pronunțată în primele mișcări de după trezire, dar poate fi declanșată și de statul prelungit în picioare sau de ridicarea după o perioadă lungă de ședere într-o poziție statică.
Fasceita plantară este o bandă de țesut care conectează osul călcâiului la baza degetelor de la picioare, susținând arcada piciorului și absorbind șocurile în timpul mersului, notează Mayo Clinic.
Stresul și tensiunea repetată asupra fasciei pot duce la apariția unor mici rupturi în țesut. Aceste leziuni repetate pot irita sau inflama fascia, deși cauza exactă rămâne adesea necunoscută în multe cazuri de fasciită plantară.
Factorii de risc includ vârsta (mai frecventă între 40 și 60 de ani), anumite tipuri de exerciții fizice (cum ar fi alergatul pe distanțe lungi, dansul baletului și dansul aerobic), caracteristicile mecanice ale piciorului (picior plat, arc înalt sau modele atipice de mers) și obezitatea. De asemenea, anumite ocupații care implică statul prelungit în picioare pe suprafețe dure pot crește riscul de fasceită plantară.
Fasceita plantară, complicații
Cu cât este ignorată mai mult această afecțiune a piciorului, cu atât procesul de vindecare va dura mai mult și pot apărea mai multe complicații potențiale.
În timp, inflamația și stresul asupra fasceitei plantare pot duce la mici rupturi în țesut. Acest lucru va determina creșterea treptată a nivelului de durere, iar în cazul în care nu este tratat, aceste rupturi ar putea să crească în mărime și număr, făcând fasceita plantară mai vulnerabilă la rupturi și debilitare.
Neglijarea afecțiunii și continuarea participării la activități care exercită presiune mare asupra fasciei plantare poate duce la apariția unei rupturi plantare. Exemple de astfel de activități includ alergatul, purtarea de încălțăminte nepotrivită și statul prelungit în picioare, potrivit To Healty Feet Podiatry.
Printre simptomele unei rupturi plantare se numără un sunet puternic de pocnitură, durere intensă și apariția de vânătăi și umflături la nivelul piciorului.
Fasceita plantară, recuperare
Timpul de recuperare pentru fasceita plantară variază și depinde de diferiți factori. În general, acesta poate varia de la câteva zile (dacă tratamentul începe devreme) până la câțiva ani dacă este lăsat netratat. Dacă sunt implementate tratamente greșite și fasciita plantară este agravată, durerea la călcâi poate dura ani întregi.
Problemele precum fasceita plantară și majoritatea condițiilor inflamatorii ale piciorului sunt adesea persistente din simplul motiv că nu putem odihni picioarele așa cum putem face cu alte părți ale corpului, cum ar fi o mână sau un braț. Chiar dacă renunțăm la exercițiile fizice sau luăm timp liber de la muncă, picioarele noastre tot resimt stresul și încărcătura în timpul mersului, astfel încât timpul de recuperare pentru fasciita plantară poate fi de luni în loc de săptămâni, potrivit Sydney Heel Pain.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.