Somnul, patru etape. Ce se întâmplă când dormi. De ce nu îți mai aduci aminte ce ai visat

Monika Baciu |
Data publicării:
somnul - FOTO: Freepik@orion_production
somnul - FOTO: Freepik@orion_production

Somnul este absolut necesar pentru funcționarea normală a organimului. Ce se întâmplă atunci când dormi.

Somnul este vital pentru sănătate. Când dormi, corpul tău trece printr-o serie de modificări care permit restul, care este vital pentru sănătatea ta generală. Somnul permite creierului și corpului să încetinească și să se angajeze în procese de recuperare, promovând performanțe fizice și mentale mai bune a doua zi și pe termen lung.

Atunci când nu dormi aceste procese fundamentale sunt scurtcircuitate, și afectează gândirea, concentrarea, nivelul de energie, și starea de spirit. Ca urmare, obținerea somnului de care aveți nevoie - șapte până la nouă ore pentru adulți și chiar mai mult pentru copii și adolescenți - este crucială.

Ceea ce se întâmplă în timpul somnului, inclusiv modul în care se desfășoară etape distincte ale somnului, demonstrează complexitatea somnului și importanța acestuia pentru bunăstarea noastră.

Vezi și: Colindele, efecte neașteptate asupra sănătății. De ce este bine să le asculți, dar să le și fredonezi

Cum se schimbă somnul în timpul nopții

În timpul unei perioade normale de somn există patru cicluri de somn. Fiecare ciclu de somn este format din patru etape individuale de somn. Cele patru etape ale somnului sunt împărțite în continuare în două categorii: mișcarea rapidă a ochilor (REM) și somnul non-REM.

Aceste categorii sunt importante deoarece ceea ce se întâmplă în timpul somnului REM este dramatic diferit de ceea ce se întâmplă în timpul etapelor non-REM. Primele trei etape ale somnului sunt compuse din activitate non-REM.

Etapa 1 este scurtă, reprezentând actul de deconectare și trecerea în somn.

În etapa 2 corpul și mintea încetinesc pe măsură ce adormiți. Este mai ușor să fii trezit în aceste prime două etape.

În etapa 3, cunoscută și sub numele de somn profund, corpul este în modul de recuperare, încetinind și mai mult. În același timp, activitatea generală a creierului încetinește și prezintă un model de poveste de impulsuri de activitate care se crede că ajută la prevenirea trezirilor nedorite.

A patra etapă este somnul REM. În timpul perioadelor REM, activitatea creierului se deconectează până la niveluri similare cu atunci când sunteți treaz - ceea ce explică de ce REM este asociat cu visele cele mai intense. În timp ce respirația și ritmul cardiac cresc în timpul somnului REM, majoritatea mușchilor sunt paralizați, ceea ce ne împiedică să acționăm în acele vise vii, arată Sleep Foundation.

Fiecare ciclu de somn durează între 70 și 120 de minute. În primele cicluri de somn ale nopții, mai mult timp este petrecut în somn non-REM. Majoritatea somnului REM se petrece în a doua jumătate a nopții. Progresia etapelor de somn și a ciclurilor într-o perioadă de somn este cunoscută sub numele de arhitectura somnului.

Vezi și: Bluza pe gât, recomandare pentru reducerea facturilor la energie. Ce riscuri are pentru sănătate

Ce se întâmplă cu creierul și corpul tău în timpul somnului

Practic, fiecare parte a corpului experimentează schimbări notabile în timpul somnului. La adormire, mii de neuroni din creier trec de la starea de veghe la starea de somn, trimițând semnale în tot corpul.

În timp ce rolul biologic al somnului încă nu este pe deplin înțeles, cercetările demonstrează că acesta întărește sistemul cardiovascular și imunitar și ajută la reglarea metabolismului. Ceea ce se întâmplă în timpul somnului poate fi văzut în schimbări notabile în procesele corporale de bază.

Respirație

Respirația încetinește în timpul somnului non-REM, respirația atingând cele mai scăzute raţe în timpul etapei a treia de somn profund. Respirația crește și poate deveni neregulată în timpul somnului REM.

Ritmul cardiac

Ca și în cazul respirației, ritmul cardiac începe să încetinească în timpul etapei 1 și atinge cel mai lent ritm în timpul etapei 3. Pe de altă parte, în timpul somnului REM, pulsul se accelerează la aproape aceeași rată ca atunci când este treaz.

Vezi și: Adevărul despre ceai. Ce nu ți-a spus nimeni despre pericolul ascuns din plicuri

Tonusul muscular

Mușchii se relaxează treptat în timpul fiecărei etape a somnului non-REM, iar cheltuielile totale de energie ale organismului scad. În timpul etapei REM, majoritatea mușchilor sunt paralizați într-o afecțiune cunoscută sub numele de atonia.

Mușchii respiratori și ai ochilor rămân activi.

Activitatea creierului

Atunci când sunt măsurate în timpul somnului, undele cerebrale prezintă modele clare asociate cu fiecare etapă de somn. În primele părți ale somnului non-REM, undele cerebrale încetinesc considerabil; cu toate acestea, în etapa 2 și etapa 3, există numeroase explozii rapide de activitate a creierului.

În somnul REM, activitatea creierului se accelerează, prezentând tipuri semnificativ diferite de unde cerebrale. Activitatea cerebrală sporită este motivul pentru care somnul REM este cunoscut că etapa cea mai asociată cu visarea vie.

Somnul REM este gândit pentru a permite abilități cognitive critice, inclusiv consolidarea memoriei, dar somnul non-REM, chiar și cu activitate redusă a creierului, de asemenea, se crede că joacă un rol în facilitarea bună funcţionare a creierului.

Vezi și: Riscul de cancer metastatic poate fi redus. Medic: Devin ca niște organe de supereroi

Visele

Visarea este cea mai răspândită şi intensă în timpul somnului REM, dar poate apărea în orice etapă de somn. Acestea fiind spuse, visele care se întâmplă în timpul somnului non-REM și REM tind să arate modele diferite, visele REM fiind adesea mai fanteziste, imersive sau bizare.

Hormonii

Somnul și ceasul intern al organismului, sau ritmul circadian, joacă un rol important în reglarea producției de numeroși hormoni, inclusiv:

Melatonină, care ajută la promovarea somnului

Hormonul de creştere, care susţine dezvoltarea oaselor şi musculare, precum şi metabolismul

Cortizolul, care face parte din sistemul organismului de răspuns la stres

Leptina și ghrelina, care ajută la controlul apetitului

Nivelul hormonilor fluctuează în timpul diferitelor etape de somn, și calitatea somnului poate afecta, de asemenea, producția de hormoni în timpul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel