Somnul neregulat, ascunde. "Regularitatea somnului este o zonă nestudiată, cu relevanță critică pentru toată lumea. Înțelegerea relației sale cu bolile cardiovasculare are implicații importante asupra sănătății publice și poate identifica strategii noi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare", spune Tianyi Huang, autorul principal unui studiu despre ora la care dormim, citat de Asociația Americană a Inimii.
Cercetarea a analizat cât de mult îi ia unei persoane să adoarmă, dar și ce diferențe sunt în somnul unei persoane de la noapte la noapte. Autorii studiului au folosit datele a circa 2.000 de oameni fără boli cardiovasculare, la debutul cercetării. Participanții la studiu au purtat dispozitive la încheietura mâinii pentru monitorizarea somnului pentru perioade de șapte zile, din 2010 până în 2013. Aceștia au fost monitorizați în medie de patru ani. În acel interval, 95 de persoane au experimentat sau au murit în urma unui accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau boli cardiace.
Somnul neregulat, ascunde. Concluzii
În urma investigației, cercetătorii au descoperit că persoanele a căror durată de somn, timp de o săptămână, a variat cu mai mult de două ore în medie au fost de 2,2 ori mai mari să aibă un eveniment cardiovascular decât persoanele a căror lungime a somnului a variat cu o oră sau mai puțin.
Participanții cu modele de somn neregulat au avut un risc mai mare pentru un eveniment cardiovascular, incluzând accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă congestivă și boli coronariene, arată sursa citată.
Legat de calitatea somnului, un cuvânt de spus îl are și petrecerea de mult timp în fața ecranelor laptopului, telefoanelor sau tabletelor. "Dacă rezultatele noastre sunt confirmate, publicul larg - în special cei cu risc ridicat de boli cardiovasculare - trebuie să acorde mai multă atenție programului lor de somn. Oamenii ar trebui încurajați să reducă utilizarea dispozitivelor mobile sau vizionarea TV înainte de somn pentru a îmbunătăți regularitatea somnului și a maximiza beneficiile cardio-metabolice", a opinat autorul principal al studiului.
Autorii studiului susțin că fiind primul studiu de acest gen e nevoie de studii detaliate, mai mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.