Somnul insuficient scade performanța la locul de muncă. Cum putem trece peste o noapte ”prea scurtă”. Cercetător: Fiți atenți să nu deveniți dependenți

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
somnul insuficient. FOTO: Freepik @Drazen Zigic
somnul insuficient. FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Somnul este esențial pentru sănătate, iar un somn insuficient sau prost poate avea impact asupra performanței la locul de muncă.

Somnul este o funcție esențială care permite corpului și minții să se reîncarce, lăsându-vă odihnit și alert atunci când vă treziți. Un somn sănătos ajută, de asemenea, organismul să rămână sănătos și să evite bolile.

Fără suficient somn, creierul nu poate funcționa corect. Acest lucru vă poate afecta abilitățile de a se concentra, de a gândi clar și de a procesa amintirile.

Somnul este la fel de important pentru sănătate precum dieta echilibrată, bogată în vitamine, minerale și nutrienți, respectiv activitatea fizică.

Acestea, alături de o hidratare adecvată și un nivel cât mai redus de stres, sunt elementele care definesc un sil de viață sănătos, cel care ne reduce din riscurile de a dezvolta diferite afecțiuni.

Studiile au arătat că un somn de calitate este mult mai bun decât un număr mare de ore în care dormim, dar dimineață suntem mai obosiți decât ne-am culcat. De altfel, unii specialiști susțin că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn de calitate pentru a putea să se elibereze de toată tensiunea de peste zi și pentru a face față unei noi zile.

Însă, viața foarte agitată, cu numeroase lucruri ce trebuie rezolvate pun somnul pe ultimele locuri în lista de priorități, iar asta se vede prin starea fizică și psiho-emoțională cu care ne trezim după o noapte ”prea scurtă”.

Vezi și: Pesticidele din fructe și legume, otravă pentru organism. Cele mai contaminate alimente. Stoica: Produc reacții toxice, scad imunitatea, balonează

Somnul, important pentru eficiența la serviciu

Un grup de cercetători a analizat impactul pe are îl are somnul insuficient sau prost asupra performanței la locul de muncă după o noapte ”scurtă”.

Astfel, în baza unor chestionare, pe care angajații unei companii le-au completat, au scos în evidență câteva lucruri de care ar fi bine să ținem cont.

”Cercetările în domeniul comportamentului organizațional au identificat somnul ca fiind important pentru a fi eficient la locul de muncă.

Constatările demonstrează că, în zilele cu somn bun în comparație cu cele cu somn prost (adică o calitate sau o durată mai mare a somnului), angajații au performanțe mai bune la sarcinile lor de bază, sunt mai implicați la locul de muncă și sunt mai predispuși să își sprijine colegii”, a afirmat Wladislaw Rivkin, profesor asociat în Comportamentul organizațional, Trinity College Dublin, notează Science Alert.

În același timp, mai spune cercetătorul, lipsa somnului i-a făcut pe angajați să fie mai predispuși la tergiversări și la comportamente neetice.

”Un studiu a constatat că, în zilele în care managerii au avut un somn de mai proastă calitate, angajații lor au raportat mai multe ocazii frecvente de supraveghere abuzivă, cum ar fi comentarii negative la adresa lor în fața altor colegi”, mai spune cercetătorul.

Somnul afectează voința

Somnul este foarte important pentru abilitățile cognitive de nivel superior pe care le folosim pentru a ne controla și coordona gândurile și comportamentul.

Astfel, o abilitate cognitivă vitală care se bazează în special pe un somn bun este autocontrolul sau voința.

”Multe din ceea ce facem la locul de muncă necesită voință. Avem nevoie de voință pentru a ne controla impulsurile și emoțiile, pentru a duce la bun sfârșit sarcini care sunt mai puțin plăcute sau de-a dreptul neplăcute și pentru a rezista distragerii atenției atunci când lucrăm”, spune cercetătorul.

Vezi și: Bursita: cauze, simptome și tratament. Bica: Boala celor care lucrează la calculator

Cum să fim funcționali după un somn prost

Multe dintre cercetările legate de somn și calitatea acestuia pun accent pe rutina din timpul zilei, dar mai ales pe cea dinaintea orei de culcare.

Rutina este reprezentată de câteva ”borne” pe care fiecare ar trebui să le urmăm și include:

- stabilirea unor ore de culcare și de trezire, aceleași în fiecare zi din săptămână

- setarea unui program de somn de care să ne și ținem

- să ne ferim de substanțele care ne dau energie în exces

- să avem grijă la alimentație, mai ales în partea a doua a zilei

- să ne detașăm de cotidian cu cel puțin o oră înainte de culcare

- să facem mișcare fizică, dar nu chiar înainte de ora de culcare.

Însă, în ciuda respectării acestei rutine, cu toții mai putem avea o noapte grea, în care să ne trezim mai obosiți, mai ales atunci când suntem stresați.

În acest sens, cercetătorii au venit cu câteva trucuri pentru a putea fi funcționali după o astfel de noapte.

Fiți strategici cu sarcinile la care lucrați

Dacă este posibil, ar trebui să evitați sarcinile de serviciu care necesită voință în zilele în care nu ați dormit bine. În schimb, lucrați la ele simple și care nu necesită multă gândire sau atenție.

Dacă însă nu se poate realiza acest lucru, programați lucrurile care necesită voință în prima parte a zilei, când aveți mai multă energie mintală.

Regândește-ți mentalitatea

Cercetările arată că modul în care oamenii se gândesc la voință le influențează capacitatea de a o folosi.

O teorie sugerează că exercitarea voinței ne consumă energia mintală, ceea ce ne face să fim mai puțin dispuși și mai puțin capabili de a exercita și mai multă voință.

”Conform cercetărilor mele, angajații care cred că voința se bazează pe resurse nelimitate în acest fel au performanțe mai bune la locul de muncă în zilele în care le lipsește somnul”, mai spine cercetătorul.

Schimbă situația

Dacă ați avut o noapte grea este posibil să nu vă simțiți confortabil într-un mediu aglomerat sau agitat. Astfel, spune cercetătorul, persoanele cărora li s-a oferit să lucreze dintr-o încăpere mai retrasă au ales acest lucru.

”Așadar, în special în zilele în care ați avut o noapte de somn slabă, strategiile care evită nevoia de a face uz de voință vă pot ajuta să fiți mai productivi și să vă îndepliniți sarcinile de lucru”.

Uită-te la filmulețe amuzante

Filmulețele cu pisici fac pe aproape orice să râdă și să se detensioneze. Astfel, mai spune cercetătorul, ”într-un studiu recent am remarcat că vizionarea unui filmuleț amuzant în timpul zilei poate reduce efectele mentale dăunătoare ale solicitărilor profesionale care necesită voință și, astfel, poate spori eficiența angajaților.

Așadar, în zilele în care nu ați dormit bine, s-ar putea să vi se pară util să vă distrageți pentru scurt timp vizionând un videoclip amuzant atunci când simțiți că energia mintală este scăzută. Dar fiți atenți să nu deveniți dependenți”, spune Rivkin.

Acestă ultimă remarcă vine și ca urmare a situațiilor în care mulți se uită ”în buclă” la filmulețele de pe social media, cazuri care au fost catalogate de specialiști ca fiind ”oboseala TikTok”.

Vezi și: Hernia ombilicală, afecțiunea cu tratament exclusiv chirurgical. Dumitraș: Cauza principală, o predispoziție genetică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel