Somnul și fibroza pulmonară. Cum influențează orele de odihnă boala incurabilă

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli pulmonare
Boli pulmonare

Cercetătorii au descoperit că aceia care dorm regulat mai mult de 11 ore sau mai puțin de 4 ore au de două sau de trei ori mai mari riscuri să aibă fibroza pulmonară.

Somnul, fibroza pulmonară. Oamenii de știință cu aflat că există o asociere între somn și boala incurabilă numită fibroză pulmonară, iar ceasul biologic al fiecărui om joacă un rol esențial în scăderea șanselor de a dezvolta această afecțiune. Riscurile cresc de 2-3 ori dacă persoanele dorm mai mult de 11 ore sau mai puțin de 4 ore în comparație cu cele care dorm 7 ore pe zi.

Analizarea ceasului biologic ar reduce fibroza in vitro, dezvăluind o potențială țintă pentru această boală incurabilă, care ucide aproximativ 5.000 de britanici, asemeni leucemiei.

Somnul, fibroza pulmonară. Despre studiu

Din echipa de cercetare au făcut parte experți de la universitățile din Manchester, Oxford, Newcastle, University College London și Toronto, precum și la Manchester University NHS Foundation Trust. Studiul este publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și este finanțat de Medical Research Council și Wellcome Trust.

Somnul, fibroză pulmonară. Cercetarea pe scurt

Ceasurile noastre interne din corp reglează aproape fiecare celulă din corpul uman, conducând cicluri de 24 de ore în multe procese precum somnul, secreția de hormoni și metabolismul, se explică într-un comunicat al Universității din Manchester.
Cercetătorii au observat că la persoanele cu fibroză pulmonară, aceste oscilații ale ceasului biologic se extind către spațiile aeriene mici ale plămânilor, numite alveole. Iar studiile pe șoareci au arătat că prin modificarea mecanismului ceasului a fost posibilă perturbarea procesului fibrotic. Concluzia? Fibroza pulmonară este asociată cu durata de somn scurtă și lungă.

Sau mai detaliat, conform cercetătorilor: "Legătura dintre durata somnului și fibroza pulmonară este similară ca tărie la alți factori de risc cunoscuți pentru această boală. Persoanele care raportează că dorm în mod regulat 4 ore sau mai puțin într-o zi și-au dublat șansa de a avea fibroză pulmonară, în timp ce cei care dorm 11 ore sau mai mult într-o zi și-au triplat șansa de a avea boala, comparativ cu cei care dorm 7 ore pe zi. Riscurile mai mici, dar încă ridicate, au fost observate și la persoanele cărora le place să stea până noaptea târziu sau la cei care lucrează pe ture".

Somnul, fibroză pulmonară. Opiniile cercetătorilor

Cercetătorii au descoperit că o proteină a ceasului biologic (REVERBα) modifică producerea unei alte proteine cheie în fibroza pulmonară (colagen).

Dr. Peter Cunningham, autorul principal al lucrării, a declarat: "Este fascinant să crezi că activitatea ceasului este crescută în bolile fibrotice. Studiile anterioare au arătat că ceasul joacă, de asemenea, un rol important în infecție, cancer și diabet. Descoperirea că ceasul joacă un rol în fibroza sugerează că modificarea acestor oscilații ar putea deveni o abordare terapeutică importantă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel