Somnul este esențial pentru sănătatea mentală și fizică, calitatea vieții și siguranța generală. Acesta îmbunătățește învățarea, repararea inimii și a vaselor de sânge, promovează un echilibru sănătos al hormonilor foamei și ajută sistemul imunitar.
Pentru majoritatea oamenilor, șapte până la nouă ore de somn pe noapte sunt suficiente, însă vârsta, nivelul de activitate și starea de sănătate pot modifica acest obiectiv. Somnul excesiv este definit ca dormitul mai mult de nouă ore într-o perioadă de 24 de ore.
Somnul în exces este normal atunci când vă recuperați după o săptămână de lucru stresantă, un weekend plin de călătorii sau când vă luptați cu o răceală.
Somnul de recuperare este atunci când vă treziți târziu pentru a recupera somnul, dar dormitul obișnuit mai mult de opt sau nouă ore pe zi este considerat somn excesiv.
Somnul excesiv poate avea un impact asupra sănătății dumneavoastră generale, provocând privarea de somn, promovând un echilibru sănătos al hormonilor foamei și afectând sistemul imunitar.
Cauze
Somnul excesiv este adesea mai degrabă un simptom decât un diagnostic și poate fi legat de diverse afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, diabetul, sindromul picioarelor neliniștite, bruxismul, durerea cronică, tulburările de somn, hipotiroidismul, depresia sau anxietatea.
Cercetările arată că dormitul mai mult de șase până la opt ore pe zi, inclusiv siesta de după amiază, este legat de un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă.
Somnul excesiv poate fi atribuit și hipersomniei, sindromului de întârziere a fazei de somn, unui echilibru anormal al hormonilor, bolii Parkinson sau demenței.
Cele mai frecvente cauze ale somnului excesiv sunt efectele medicamentelor, tulburările medicale, psihiatrice sau neurologice. Dacă acestea nu sunt motivele, ar putea fi vorba de o tulburare de somn.
Foto: Freepik @alirezahbn
Cum îți dai seama dacă dormi prea mult
Dormitul mai mult de nouă ore pe noapte este un semnal de alarmă, dar nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Aproximativ 2% din populație are nevoie de 10 până la 12 ore de somn pe zi.
Somnul în exces este normal pentru aceste persoane, iar impunerea unui program tipic de somn de șapte până la nouă ore poate fi dăunătoare.
Dacă dormiți în mod regulat mai mult de nouă ore pe noapte, dar vă treziți cu o senzație de odihnă, probabil că sunteți o persoană care doarme mult.
Somnul excesiv ste însoțit de simptome precum oboseală în timpul zilei, amețeală, dureri de cap, scăderea energiei, modificări ale dispoziției, trezirea dar fără să te trezești, senzația că nu ești niciodată odihnit și dormitul fără să te trezești.
Riscuri pentru sănătate
Dormitul în exces este un obicei riscant, potrivit lui Ulysses Magalang, directorul programului de tulburări de somn de la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.
Acesta poate duce la oboseală crescută, energie scăzută, scăderea funcției imunitare, modificări ale răspunsului la stres, risc crescut de boli cronice precum bolile de inimă, diabetul și obezitatea și un risc crescut de deces. Somnul regulat este crucial pentru menținerea sănătății și bunăstării generale.
Tratament
Cleveland Clinic recomandă evitarea butonului snooze, trezirea la aceeași oră în fiecare zi și utilizarea luminii naturale. Dacă continuați să dormiți prea mult, programați o vizită la medicul dumneavoastră primar.
Acesta va utiliza un proces de eliminare pentru a exclude afecțiunile și a determina problema de bază. Este posibil să efectueze un examen fizic, să analizeze medicamentele care afectează somnul și să discute despre teste suplimentare, inclusiv analize de sânge.
De asemenea, este posibil să vă întrebe despre obiceiurile dumneavoastră de somn. Pentru a vă ajuta, țineți un jurnal al somnului timp de cel puțin două săptămâni înainte de programare și notați calitatea și frecvența somnului.
În urma acestor pași, medicul poate recomanda o clinică a somnului sau un studiu al somnului, care poate exclude tulburările de somn.
Somnul excesiv este o problemă de sănătate semnificativă, deoarece poate avea un impact negativ asupra vieții de zi cu zi și poate duce la probleme de sănătate. Este esențial să vă propuneți să dormiți cât mai mult și să cereți sfatul unui medic sau al unui furnizor de servicii medicale dacă dormiți în mod regulat mai mult de nouă ore și vă simțiți obosit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.