Vezi și: HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Somnul de peste zi este un obicei comun în întreaga lume, fiind considerat de mulți o metodă eficientă de a recăpăta energia și concentrarea. Totuși, durata acestuia joacă un rol esențial în impactul asupra sănătății. Un nou studiu sugerează că, deși reprizele scurte de somn pot fi benefice, cele mai lungi de o oră pot crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.
Multe persoane jură pe efectele benefice ale somnului de prânz, dar o nouă cercetare sugerează că reprizele mai lungi de 60 de minute ar putea avea consecințe grave asupra sănătății. Un studiu recent, publicat în National Library of Medicine, indică faptul că somnul de peste zi poate crește riscul de accident vascular cerebral (AVC) cu aproape 23%.
Când devine somnul de peste zi periculos?
În timp ce un pui de somn de 30-40 de minute poate îmbunătăți concentrarea, perioadele mai lungi pot favoriza apariția diabetului de tip 2 sau chiar a decesului prematur, potrivit cercetării publicate în jurnalul Sleep Medicine.
O analiză realizată de oamenii de știință de la Institutul de Nutriție al Universității Fudan din Shanghai a examinat obiceiurile de somn și riscul de AVC în rândul a peste 90.000 de persoane de peste 50 de ani.
Vezi și: Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Somnul din timpul zilei poate crește riscul de AVC - FOTO: Freepik
Legătura dintre somnul insuficient și riscul de AVC
Rezultatele au arătat că persoanele care dorm în mod regulat peste o oră la prânz prezintă un risc cu 23% mai mare de accident vascular cerebral. Acest pericol este accentuat în cazul celor care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte.
O posibilă explicație, potrivit cercetătorilor, este că lipsa unui somn nocturn adecvat și compensarea acestuia prin reprize lungi de somn peste zi pot duce la inflamații ale vaselor de sânge ce alimentează creierul, favorizând formarea cheagurilor.
Cât de frecvent este somnul de peste zi?
Un sondaj realizat de YouGov arată că unul din cinci britanici obișnuiește să tragă un pui de somn pe parcursul zilei. Deși acest obicei este răspândit la nivel global, studiul atrage atenția asupra efectelor negative ale somnului excesiv în timpul zilei, mai ales în rândul celor care nu dorm suficient noaptea.
"Aceste rezultate demonstrează că există consecințe negative asupra sănătății atunci când oamenii folosesc somnul de peste zi pentru a compensa lipsa de somn nocturn", au concluzionat cercetătorii.
Legătura dintre AVC și inflamație
Accidentul vascular cerebral (AVC) și inflamația sunt strâns legate, inflamația jucând un rol esențial atât în declanșarea, cât și în evoluția bolii. Legătura dintre cele două poate fi privită din mai multe perspective:
Ateroscleroza: Inflamația cronică contribuie la formarea plăcilor de aterom, care pot bloca fluxul sanguin și duce la un AVC ischemic.
Boli inflamatorii sistemice: Afecțiuni precum artrita reumatoidă, lupusul sau boala Crohn cresc riscul de AVC prin procese inflamatorii sistemice.
Infecțiile cronice: Infecțiile persistente (ex. parodontita, infecțiile respiratorii cronice) pot amplifica inflamația vasculară și crește riscul de tromboză, potrivit National Institutes of Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.