Somnul de calitate scade riscul de AVC și boli de inimă cu 75%

Monika Baciu |
Data publicării:
somn - FOTO: Freepik
somn - FOTO: Freepik

Acest lucru poate reduce riscul de AVC și de boli de inimă cu 75%.

Un studiu a descoperit că un somn odihnitor poate reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă cu 74%. Studiul sugerează că accidentele vasculare cerebrale și bolile de inimă ar putea fi prevenite dacă oamenii ar dormi bine.

10 ani de cercetări

Cercetarea, care a urmărit 7.200 de bărbați și femei pe parcursul a zece ani, a constatat că doar 10% dintre oameni dorm în mod obișnuit între șapte și opt ore pe noapte. Totodată, s-a constatat că persoanele care dorm bine sunt mai puțin susceptibile de a suferi de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, în timp ce somnul de proastă calitate poate crește riscul cu 74%.

Autorul studiului, dr. Aboubakari Nambiema de la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală din Paris, a declarat că descoperirea că doar 10% dintre oameni dorm bine "a fost așteptată având în vedere viețile noastre agitate, 24/7". 

"Importanța calității și cantității somnului pentru sănătatea inimii ar trebui să fie predată încă din copilărie, atunci când comportamentele sănătoase devin stabilite. Minimizarea zgomotului nocturn și reducerea stresului la locul de muncă pot contribui la îmbunătățirea somnului", a adăugat dr. Aboubakari Nambiema.

Cercetătorii au studiat 7.200 de bărbați și femei francezi cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, pe parcursul a zece ani. La începutul studiului, între 2008 și 2011, cercetătorii au colectat diverse informații despre sănătatea participanților, inclusiv obiceiurile lor de somn, potrivit Science Daily.

Vezi și: Insuficiența cardiacă în diabetul de tip 2: Metodele de diagnostic actuale, nesigure

Monitorizare post-studiu

Somn de calitate - FOTO: [email protected]

Apoi, au fost monitorizați timp de până la 10 ani pentru a vedea dacă dezvoltau boli de inimă sau aveau un accident vascular cerebral. La începutul studiului, 10% dintre participanți aveau un "scor optim" al somnului, însemnând că dormeau între șapte și opt ore pe noapte; nu aveau insomnie; nu aveau somnolență excesivă în timpul zilei și nu aveau apnee în somn.

După o perioadă medie de urmărire de opt ani, 275 de persoane au dezvoltat boală coronariană sau au suferit un accident vascular cerebral.

Cercetarea, care a urmărit 7.200 de bărbați și femei cu vârste între 50 și 75 de ani timp de zece ani, a descoperit că doar 10% dintre participanți aveau un somn optim, însemnând între șapte și opt ore pe noapte, fără insomnie, somnolență excesivă în timpul zilei sau apnee în somn. Studiul a constatat că persoanele care dorm bine au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale, în timp ce un somn de proastă calitate poate crește acest risc cu 74%.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre infecția cu E.coli. Dr. Adrian Marinescu: E puțin probabil să o facem din apă. E greu de probat

Ce înseamnă, de fapt, un somn optim

A dormi suficient este esențial pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, cantitatea de somn de care ai nevoie variază în funcție de vârstă, sex, nivelul de activitate și chiar genele tale. Copiii și adolescenții au nevoie de obicei de mai mult somn decât adulții.

Vezi și: Impactul pe termen lung al COVID-19: Simptome persistente și efecte asupra calității vieții

Pe parcursul a doi ani, National Foundation of Sleep a efectuat cercetări extinse pentru a stabili liniile directoare privind cantitatea de somn necesară pentru diferite grupe de vârstă:

- Nou-născuți (3 luni sau mai mici): 16-18 ore

- Sugari (4-11 luni): 12-16 ore

- Preșcolari (1-2 ani): 11-14 ore

- Copii de grădiniță (3-5 ani): 11-13 ore

- Copii școlari (6-13 ani): 9-11 ore

- Adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore

- Adulți (18 ani și peste): 7-9 ore, notează MedicineNet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel