Somnul, cum se schimbă pe durata vieții. Ce înseamnă când spui că ai dormit ca un copil

Monika Baciu |
Data publicării:
somnul - FOTO: Freepik@valuavitality
somnul - FOTO: Freepik@valuavitality

Somnul se schimbă pe toată durata vieții. Află cum se modifică de la naștere și până la vârstă adultă.

Somnul este necesar pentru o bună funcționare a organismului. Acesta se schimbă pe parcursul întregii vieți.

Ce înseamnă când spui că ai dormit ca un copil

Când oamenii vorbesc despre dormitul ca un copil, de obicei, înseamnă că au dormit profund și sănătos. Dar cât de asemănător cu somnul unui adult este somnul unui copil? Există diferențe semnificative? Bebeluşii au acelaşi tip de somn ca şi copiii, adolescenţii şi adulţii?

După cum se dovedește, răspunsul este nu. Somnul la sugari este destul de diferit de cel al adulților. De fapt, există un proces clar de dezvoltare prin care somnul sugarilor se dezvoltă mai întâi în somnul văzut la copii, apoi adolescenți și apoi adulți, potrivit Psychology Today.

Vezi și: Endourologia, tehnica ce distruge piatra la rinichi și tumora vezicală. Geavlete: E absolut incredibil! Bolnavul vine dimineață, iar seara merge acasă

Când se dezvoltă tiparele de somn

Chiar înainte de naștere, tiparele de somn încep să se dezvolte. La șase sau șapte luni de la concepție apare pentru prima dată somnul Rapid Eye Movement (REM). Aproximativ o lună mai târziu apare prima dovadă a somnului non-REM. Deoarece aceste stări nu sunt la fel de clar definite la sugari ca la adulți acestea sunt denumite somn activ (REM) și somn liniștit (non-REM). Ambele tipuri de somn sunt prezente în mod clar cu aproximativ o lună înainte de naștere.

Puteți spune că un copil este în somn activ observând spasme, respirație neregulată și mișcări ale ochilor sub pleoape. Interesant este că somnul activ este prima etapă a somnului care apare. În timp ce somnul activ reprezintă aproximativ 50% din somnul sugarilor pe termen lung, la sugarii prematuri este de aproximativ 80%. În această etapă a somnului, zonele superioare ale creierului sunt stimulate de centre mai profunde ale creierului.

Nu știm dacă sugarii visează de fapt, dar această stimulare permite nivelurilor mai ridicate ale creierului să înceapă să experimenteze activitatea neuronală asociată cu vederea și auzul - chiar înainte de naștere! De asemenea, este adevărat că, în timp ce în uter fătul face mișcări de respirație în timpul somnului REM care permit practicarea respirației înainte de naștere și inhalarea efectivă a aerului.

Vezi și: Muzica, terapie după intervențiile chirurgicale. Cum te ajută să te recuperezi. De ce să asculți muzică în timp ce mănânci

Somnul scade odată cu înaintarea în vârstă

Din aceste motive, somnul REM poate fi cel mai important la începutul vieţii şi scade odată cu vârsta pe măsură ce creierul se maturizează. REM scade la aproximativ 30% din somn până la vârsta de 3 ani, iar până la vârsta adultă doar 20% până la 25% din somn este REM.

Respirația profundă, liniștea, mișcările ocazionale de supt rapid și ocazionale bruște ale corpului caracterizează somnul liniștit. Acest tip de somn are o maturizare suplimentară a creierului dincolo de ceea ce este necesar pentru ca somnul REM să apară. Somnul liniștit la sugari este diferit de cel la copii și adulți în aceste stadii clare.

În general, sugarii din prima săptămână de viață petrec aproximativ 16 ore de somn în fiecare zi. La adulți este tocmai invers. De regulă, adulții ar trebui să doarmă opt ore pe zi.

Până la vârsta de doi ani, copiii dorm aproximativ 11,5 ore pe zi, cu cea mai mare parte a acesteia noaptea. La vârsta de 18 ani, necesarul de somn pe timp de noapte este de aproximativ 9 ore.

Somnul se schimbă de-a lungul vieții și servește pentru a ajuta creierul să funcționeze corect pentru provocările de zi cu zi ale vieții, indiferent de vârsta ta.

Vezi și: Ce conțin bomboanele de Crăciun. Otrava pe care o punem în cadouri sau în brad. Ce trebuie să știi înainte să le mai cumperi

De cât somn avem nevoie? Câte ore trebuie să dormim?

Obiceiurile noastre de somn, dar și nevoile de somn, se schimbă pe măsură ce îmbătrânim.

Conform recomandărilor Fundației Naționale a Somnului, ar trebui să vă propuneți să dormiți cantitățile de somn după următoarele criterii de vârstă:

- peste 65 ani - 7-8 ore

- Între 18 și 64 - 7 până la 9 ore

- Între 14 și 17 ani - 8 și 10 ore

- Între 6 și 13 ani - 9 și 11 ore

Vezi și: Cuvintele colorate, testul Stroop care arată dacă ai început de demență. Cum îl poți face

Copiii mai mici au nevoi de somn și mai mari. Mulți copii își vor atinge obiectivele de somn cu ajutorul siestelor.

- între 3 și 5 ani - 10-13 ore

- Între 1 și 2 ani - 11-14 ore

- Între 4 și 11 luni - 12 și 15 ore

- De la 0 la 3 luni - 14 și 17 ore

Anumiți factori influențează cantitatea de somn de care veți avea nevoie. Genetica poate determina cât timp dormiți. Genele tale pot juca, de asemenea, un rol în modul în care răspunzi la privarea de somn.

Persoanele care au un somn de bună calitate fără să se trezească pot avea nevoie de ceva mai puțin somn decât persoanele care se trezesc frecvent sau care au probleme în a rămâne adormite.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel