Somnul este afectat de schimbările climatice. Efectul schimbărilor climatice asupra calității somnului au fost studiate de oamenii de știință prin intermediul dispozitivelor purtabile de urmărire a somnului. Ei au descoperit că temperaturile mai ridicate pe timp de noapte sunt legate de o calitate mai slabă a somnului la nivel global.
Vezi și: Medicament pentru adulții cu ADHD. Se administrează o capsulă pe zi
Afectează sănătatea mintală
Studiul a concluzionat că schimbările climatice sunt proiectate să erodeze somnul și să adâncească inegalitățile globale. Calitatea redusă a somnului afectează sănătatea mintală umană și funcționarea cognitivă.
Unele studii retrospective, de auto-raport sugerează că calitatea somnului se reduce în timpul vremii calde. Recent, cercetătorii au analizat un eșantion global de date despre somn. Datele au fost colectate de la brățările de urmărire a somnului.
Ei au descoperit că temperaturile crescute în aer liber sunt legate de durata somnului mai mică.
"Studii din mai multe discipline au arătat în mod repetat că B sărac este implicat într-o serie de rezultate negative asupra sănătății, de la funcția imunitară redusă la rezultatele cardiovasculare înrăutățite până la o sănătate mintală mai slabă", a declarat Marshall Burke, ph.D., profesor asociat la Universitatea Stanford, potrivit Medical News Today.
Vezi și: Obiecte periculoase pentru copii. Pot duce la deces
Afectează productivitatea muncii
Cercetătorii au examinat 10 miliarde de observații privind somnul pentru studiul lor, cuprinzând peste 7 milioane de înregistrări zilnice repetate de somn de la 47.628 de adulți din 68 de țări de pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.
"Somnul slab erodează și performanța la locul de muncă și la școală. Faptul că efectele temperaturii sunt atât de răspândite și că temperaturile caniculare pe timp de noapte vor deveni din ce în ce mai frecvente în următoarele decenii, face ca aceste constatări să fie foarte importante", a declarat prof. Burke pentru Medical News Today.
Datele meteorologice correlate cu calitatea somnului
Cercetătorii au comparat datele meteorologice și climatice geolocate. Ei au descoperit că creșterea temperaturii pe timp de noapte reduce durata somnului indiferent de locație și că efectele se intensifică pe măsură ce crește temperatura. Temperaturile nocturne mai mari de 25°C au fost legate de un somn cu 14 minute mai mic decât cele care dormeau la temperaturi sub 10°C.
Cei care locuiau în țări mai sărace au fost de aproape trei ori mai afectați decât cei din țările mai bogate, iar femeile au fost mult mai afectate decât bărbații.
Ei au mai descoperit că oamenii nu se adaptează la dormit la temperaturi mai calde, ceea ce înseamnă că calitatea somnului este, în general, mai slabă în zonele cu climă mai caldă decât în cele mai reci.
"Temperaturile ridicate pot crește excitarea și pot scădea somnul cu unde lente ("somnul profund"), care este stadiul fizic de restaurare a somnului", a declarat prof. Tony Capon, directorul Institutului de Dezvoltare Durabilă Monash.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.