Somnolența diurnă, semn precoce al bolii Alzheimer

Steluța Indrei |
Data publicării:
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer

Persoanele care ațipesc frecvent în timpul zilei, deși au un somn nocturn suficient, sunt predispuse la boala Alzheimer. Cercetătorii americani au descoperit că există o legătură între somnolența diurnă și apariția bolii Alzheimer mai târziu în viață. 

Un nou studiu coordonat de profesorul Adam Spira de la Facultatea de Medicină John Hopkins din Baltimore (SUA) scoate la iveală relația dintre somnolența diurnă excesivă și acumularea de plăci beta amiloide în creier, ceea ce constituie cel mai important biomarker al bolii Alzheimer. 

„În măsura în care această tulburare de somn apărută în timpul zilei contribuie la boala Alzheimer, am putea să tratăm pacienții respectivi de la primele simptome astfel încât să reducem riscul de a dezvolta demență”, explică prof. Spira, citat de Medical News Today. 

Boala Alzheimer și tulburările de somn

Pentru acest studiu, cercetătorii americani au analizat date provenite dintr-un studiu epidemiologic din Baltimore, care a monitorizat starea de sănătate a mii de persoane începând din 1958 și până în prezent. Autorii au studiat în principal răspunsurile la două întrebări adresate participanților: „Sunteți adesea somnolent în timpul zilei și adormiți fără să vă dați seama?” și „Dormiți după-amiază: în fiecare zi, de 2-3 ori pe săptămână sau niciodată?”. 

Apoi, cercetătorii au analizat dosarele medicale a 123 de pacienți care au fost supuși unor tomografii cerebrale. Ce au constatat? Persoanele care au răspuns că prezentau somnolență diurnă aveau un risc aproape triplu (de 2,75 de ori mai mare) de acumulare a plăcilor de beta amiloid în creier, deci de boala Alzheimer. 

Oamenii de știință vor continua cercetările pentru a afla dacă somnolența din timpul zilei este cauzată chiar de această acumulare a plăcilor specifice bolii Alzheimer sau dacă tulburările de somn nocturn, cum ar fi apneea de somn, provoacă această acumulare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel