Un studiu recent sugerează că un somnifer obișnuit ar putea avea un efect neașteptat în lupta împotriva bolii Alzheimer. Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit că suvorexant, o pastilă comună utilizată pentru insomnie, ar putea reduce acumularea de proteine asociate cu această afecțiune devastatoare a creierului.
Această descoperire ar putea deschide noi direcții în tratamentul și prevenirea bolii Alzheimer, oferind speranță pentru milioane de oameni afectați de această boală cruntă.
Cercetătorii încă mai descoperă informații noi despre boala Alzheimer, dar legătura dintre un somn deficitar și agravarea bolii este un aspect pe care cercetătorii îl explorează cu fervoare.
Într-un studiu publicat în 2023, oamenii de știință au descoperit că folosirea pastilelor de somn pentru a adormi ar putea reduce acumularea de conglomerate toxice de proteine în lichidul care curăță creierul în fiecare noapte.
Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au constatat că persoanele care au luat suvorexant, un tratament comun pentru insomnie, timp de două nopți la o clinică de somn, au experimentat o ușoară scădere a două proteine, amyloid-beta și tau, care se acumulează în boala Alzheimer.
Deși studiul a fost scurt și a implicat un grup mic de adulți sănătoși, acesta demonstrează interesant legătura dintre somn și markerii moleculari ai bolii Alzheimer, potrivit Science Alert.
Legătura dintre somn și Alzheimer
Persoană vârstnică - FOTO: Freepik@stokkurs
Tulburările de somn pot fi un semn de avertizare precoce al bolii Alzheimer care precede alte simptome, cum ar fi pierderea memoriei și declinul cognitiv. Și până când apar primele simptome, nivelurile anormale de amyloid-beta sunt aproape la maxim, formând conglomerate numite plăci care blochează celulele creierului.
Cercetătorii cred că promovarea somnului ar putea fi o modalitate de a preveni boala Alzheimer, permițând creierului să se curețe de proteinele rămase și de alte produse deșeuri ale zilei.
Deși pastilele de somn ar putea ajuta în acest sens, "ar fi prematur pentru persoanele care se tem să dezvolte Alzheimer să interpreteze acest lucru ca pe un motiv să înceapă să ia suvorexant în fiecare noapte", a declarat neurologul Brendan Lucey, de la Centrul de Medicină a Somnului de la Universitatea Washington, care a condus cercetarea.
Vezi și: Mâncărimea scalpului: de ce apare și cum să o gestionezi corect. Când să consulți un dermatolog
Pastilele de somn, asociate cu dependența
Studiul a durat doar două nopți și a implicat 38 de participanți de vârstă mijlocie care nu prezentau semne de afectare cognitivă și nu aveau probleme de somn. Folosirea pastilelor de somn pentru perioade îndelungate nu este o soluție ideală nici pentru cei care se confruntă cu insomnia, deoarece este destul de ușor să devii dependent de ele.
Pastilele de somn pot și să îi facă pe oameni să aibă episoade mai puțin profunde de somn în loc de fazele adânci ale somnului. Aceasta ar putea fi o problemă, deoarece cercetările anterioare ale lui Lucey și ale colegilor săi au descoperit o legătură între un somn de calitate mai puțin bun, fazele de somn lent și nivelele crescute ale conglomeratelor de proteine tau și amyloid-beta.
În cel mai recent studiu al lor, Lucey și colegii săi au vrut să vadă dacă îmbunătățirea somnului cu ajutorul pastilelor de somn ar putea reduce nivelele de tau și amyloid-beta în lichidul cefalorahidian care spală creierul și măduva spinării. Cercetările anterioare arată că chiar și o singură noapte de somn perturbat poate duce la creșterea nivelurilor de amyloid-beta.
Un grup de voluntari cu vârste între 45 și 65 de ani au primit una dintre cele două doze de suvorexant sau o pastilă placebo, o oră după ce cercetătorii au prelevat lichidul cefalorahidian pentru a colecta o mică mostră.
Cercetătorii au continuat să colecteze mostre la fiecare două ore timp de 36 de ore în timp ce participanții dormeau și în timpul zilei și nopții următoare, pentru a măsura cum se schimbau nivelele de proteine.
Nu au existat diferențe în somn între grupuri, dar concentrațiile de amyloid-beta au fost reduse cu între 10 și 20 la sută cu o doză de suvorexant, de obicei prescrisă pentru insomnie, în comparație cu o pastilă placebo. Doza mai mare de suvorexant a redus, de asemenea, pentru moment, nivelurile de tau hiperfosforilat, o formă modificată a proteinei tau legată de formarea încolăcirilor de tau și de moartea celulară.
Cu toate acestea, acest efect a fost observat doar în cazul unor forme de tau, iar concentrațiile de tau au revenit în sus în termen de 24 de ore de la administrarea pastilei de somn.
"Dacă poți reduce fosforilarea tau, potențial ar fi mai puține formări de încolăciri și mai puține decese neuronale", a spus dr. Lucey.
Ce efect au pastilele asupra creierului
Teoria principală, că conglomeratele anormale de proteine conduc patologia Alzheimer, a fost intens examinată în ultimul timp, după decenii de cercetări îndreptate spre reducerea nivelurilor de amyloid care nu s-au tradus în niciun medicament sau terapie utilă care să prevină sau să încetinească efectiv boala. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să reevalueze modul în care se dezvoltă boala Alzheimer.
Cu alte cuvinte, pastilele de somn ar putea ajuta unele persoane să adoarmă, dar folosirea lor ca tratament preventiv pentru a preveni boala Alzheimer este încă o perspectivă neclară care depinde de o ipoteză acum instabilă a patologiei Alzheimer.
Cu toate acestea, există tot mai multe dovezi care leagă tulburările de somn de boala Alzheimer, o boală pentru care nu există tratamente. Lucey spune că îmbunătățirea igienei somnului și căutarea tratamentului pentru problemele de somn, cum ar fi apneea de somn, sunt ambele abordări sensibile pentru a îmbunătăți sănătatea generală a creierului la orice vârstă.
"Sunt optimist că în cele din urmă vom dezvolta medicamente care să profite de legătura dintre somn și Alzheimer pentru a preveni declinul cognitiv", a spus dr. Lucey.
Studiul a fost publicat în Annals of Neurology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.