Somnifere, legate de un risc mai mare de demență

Dana Lascu |
Data publicării:
Opioide
Opioide

Utilizarea frecventă a medicamentelor de somn – somnifere - poate crește riscul de apariției a unei forme de demență, sugerează noi cercetări.

Cercetătorii dr Yue Leng și dr Kristine Yaffe, de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit că adulții mai în vârstă care au raportat că au luat des somnifere aveau un risc cu 40% mai mare de a dezvolta demență de-a lungul a 15 ani decât cei care au luat rar sau deloc pastile de dormit.
„Chiar dacă nu știm mecanismul exact care stă la baza acestei asociații, sperăm că această cercetare va crește prudența în rândul clinicienilor atunci când prescriu somnifere la cei cu risc ridicat de demență", a spus Leng, citat de MedScape.

Ea a prezentat rezultatele studiului în timpul unui briefing de presă, la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer (AAIC) 2019.

Pastile frecvent prescrise de medici

„Pastilele pentru somn sunt printre cele mai frecvent prescrise medicamente din Statele Unite ale Americii în rândul adulților în vârstă. Se estimează că 1 din 5 adulți în vârstă astfel de medicamentepentru a avea un somn regulat", a continuat Leng.

„Surprinzator, efectele utilizării medicației de somn la adulții în vârstă sunt prost înțelese. Majoritatea cercetărilor anterioare s-au concentrat asupra evenimentelor adverse pe termen-scurt legate de somnifere, cum ar fi riscul mai mare de cădere sau riscul crescut de pierdere a memoriei pe termen scurt. Efectele pe termen lung ale utilizării medicamentelor de somn asupra cogniției sunt neclare", a remarcat dr Leng.

Pentru a evalua legăturile dintre utilizarea de somnifere și riscul de demență, Leng și colegii săi au examinat 3.068 de adulți în vârstă, adulți în vârstă fără demență, cu vârste cuprinde între 70 și 79 de ani, din studiul Health, Aging and Body Composition (Health ABC). Participanții au raportat utilizarea de somnifere în perioada 1997-1998 și au fost urmăriți până în 2013.

Un total de 147 (4,8%) participanți au raportat că au luat uneori medicamente de somn (de 2 până la 4 ori pe lună), iar 172 (5,6%) au raportat că medicamentele de somn „adesea" (de 5 până la 15 ori pe lună) (De 16 până la 30 de ori pe lună).

De asemenea, diferențele sut și în funcție de culoarea pielii. Albii au avut ujn risc mai mare decât negrii să raporteze medicamentele de somn „de multe ori" sau "aproape întotdeauna" (8% vs 3%). Utilizatorii mai frecvenți au fost, de asemenea, mult mai probabil să fie femei și cu un istoric de boală coronariană și depresie.

Adulții mai în vârstă care au raportat c-au luat somnifere „adesea" sau „aproape întotdeauna" au in risc mai mare cu 53% de a dezvolta demența decât cei care nu folosesc sau folosesc rar medicamente de somn (CI), 1,43; - 2.02).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel