A dormi mai puțin de șapte ore pe noapte este asociat cu un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cronice precum obezitate, diabet, hipertensiune, boli de inimă, accident vascular cerebral și sănătate mintală precară. Iată cinci alimente și bături care te ajută să adormi și să ai un somn de bună calitate:
1) Lapte
Cana caldă de lapte înainte de culcare e sfântă. Proteina din lapte este o sursă de triptofan. În cantități mari, triptofanul are un efect calmant care vă poate ajuta să adormiți (link direct studiu) Dacă mâncați alimente care conțin triptofan (cum ar fi carnea de curcan), e și mai bine dacă terminați ziua cu o cană de lapte cald.
Un alt beneficiu al lactatelor, cum ar fi laptele, iaurtul sau brânza, este că vă pot ajuta să vă simțiți sătui între mese, din cauza conținutului lor de proteine (link direct studiu). Asta înseamnă că nu veți merge la culcare înfometat.
2) Ceai de mușețel
Nimic nu este la fel de liniștitor ca sorbitul unei căni ceai de mușețel cald. Cunoscut pentru calitățile sale de susținere a somnului, ceaiul este un remediu popular în rândul persoanelor cărora le este greu să adoarmă. Ceaiul de mușețel este unic deoarece conține un antioxidant numit it apigenină care s-a dovedit că promovează somnolența la unii oameni (link direct studiu).
3) Nucile
Nucile sunt o gustare grozavă pe timp de noapte, deoarece conțin melatonină, un compus important din plante legat de menținerea unui ciclu de somn sănătos (link direct studiu).
Totodată, magneziul care se găsește natural în nuci vă poate ajuta să adormiți mai ușor. Deoarece acest mineral se leagă de un neurotransmițător responsabil pentru calmarea activității nervoase, având un sistem nervos mai liniștit vă poate să vă odihniți (link direct studiu).
4) Kiwi
Un kiwi vă poate oferi un impuls la culcare. Într-un studiu publicat în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition (link direct studiu), persoanele care au mâncat două kiwi cu o oră înainte de culcare au adormit cu 35% mai repede decât cei care nu au avut o astfel de gustare. Kiwi conține natural serotonină, o substanță chimică cu rol important în reglarea ciclului de somn.
5) Tofu
Tofu și alte alimente pe bază de soia sunt bogate în flavonoide numite izoflavone. Conform unui studiu realizat pe subiecți japonezi (link direct studiu), un aport zilnic mai mare de izoflavonă a fost asociat pozitiv cu durata și calitatea optimă a somnului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.