SOMN: De ce adolescenții nu trebuie să piardă nopțile. Efecte NEFASTE mai târziu în viață

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Somn
Somn

Nopțile pierdute în adolescență își arată efectele NEFASTE pe termen lung, arată un nou studiu despre somn. Iar complicațiile sunt mai multe la femei, dar nici bărbații nu stau bine. 

Somnul de proastă calitate în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la bărbați, cât și la femei. În cazul reprezentantelor sexului frumos, orele de somn neodihnitoare mai au un efect: modifică reactivitatea la stres. Cercetătorii Universității din Ottawa susțin că somnul este foarte important pentru adolescenții, mai ales în vreme de pandemie. 

Autorul principal Nafissa Ismail, profesor asociat la Școala de Psihologie a universității citate și la catedra de cercetare universitară în stres și sănătate mintală, spune, potrivit unui comunicat al Universității din Ottawa:

”Peste 264 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie. Este o tulburare de dispoziție predominantă care ne reduce calitatea vieții. Persoanele diagnosticate cu depresie au mai multe simptome, inclusiv stare generală de rău, libidou redus, întreruperi ale somnului și tendințe suicidare în cazuri severe. (...) Adulții cu depresie au adesea simptome depresive la începutul adolescenței Cu toate acestea, cauzele care stau la baza depresiei adolescenților și ratele sale de prevalență specifice sexului rămân neclare. O teorie populară sugerează că depresia provine la adolescenți supraexpuși la stres și că diferențele dintre ratele depresiei masculine și feminine sunt atribuite unei vulnerabilități crescute a femeilor la stresul cronic”.

Experimentele pe șoareci adolescenți le-a demonstrat cercetătorilor că rozătoarele adolescenți bărbați și femele au prezentat un comportament depresiv semnificativ mai mare după doar 7 zile de întârziere a somnului. Expunerea la un nou factor de stres după 7 zile de întârziere repetată a somnului a determinat o activitate crescută în cortexul prelimbic al creierului - asociat cu strategiile de stres pentru a face față stresului și poate fi afectat de supraactivare în urma lipsei de somn. Femelele rozătoare au fost mai afectate de un somn prost decât masculii.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel