Noul studiu a inclus 3974 de angajați bancari din Spania. Participanții nu aveau boală cardiacă cunoscută, iar două treimi erau bărbați. Toți au purtat un actigraf, un dispozitiv mic, care măsoară continuu activitatea sau mișcarea, timp de șapte zile pentru a măsura somnul. Ei au fost împărțiți în patru grupuri: cei care au adormit mai puțin de șase ore, cei care au dormit între șase și șapte ore, cei care au dormit între șapte și opt ore și cei care au dormit mai mult de opt ore.
Participanții au fost supuși ecografiei la inimă 3-D și CT-ului cardiac pentru a căuta boli de inimă. Participanții care au dormit mai puțin de șase ore au avut cu 27% mai multe șanse de a avea ateroscleroză comparativ cu cei care au dormit între șapte și opt ore. În mod similar, cei care au avut o calitate slabă a somnului au avut cu 34% mai multe șanse de a avea ateroscleroză comparativ cu cei care au avut o bună calitate a somnului.
,,Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă globală majoră și o prevenim și o tratăm folosind mai multe abordări, printre care se numără și produsele farmaceutice, activitatea fizică și regimul alimentar. Dar acest studiu subliniază că trebuie să includem somnul ca unul dintre armele pe care le folosim pentru combaterea bolilor de inimă", a spus José M. Ordovás, cercetător la Centrul Național de Investigații Cardiovasculare Carlos III (CNIC) din Madrid, director de nutriție și genomică la Centrul de cercetare privind îmbătrânirea de la Universitatea Tufts, autorul studiului.
Alcoolul și cafeaua dăunează somnului
Consumul de alcool și cafeină a fost mai mare la participanții cu somn scurt și întrerupt. În timp ce unele studii arată că băutul cafelei poate avea efecte pozitive asupra inimii, Ordovás a spus că poate depinde de cât de repede o persoană metabolizează cafeaua.
,,În funcție de genetică, dacă metabolizați cafeaua mai repede, aceasta nu va afecta somnul, dar dacă metabolizați încet, cofeina poate afecta somnul și crește șansele bolilor cardiovasculare", a spus cercetătorul.
În ceea ce privește alcoolul ,,mulți oameni cred că este un inductor bun al somnului, dar există un efect de rebound. Dacă beți alcool, vă puteți trezi după o scurtă perioadă de somn și veți avea dificultăți în a vă întoarce la culcare. Și dacă vă întoarceți la culcare, aveți un somn de slabă calitate", a precizat Ordovás.
Somn sub 6 ore și peste 8 ore, risc de ateroscleroză
Calitatea somnului a fost definită de cât de des s-a trezit o persoană în timpul nopții și de frecvența mișcărilor în timpul somnului care reflectă fazele de somn. De asemenea, studiul a sugerat că somnul mai mult de opt ore pe noapte poate fi asociat cu o creștere a aterosclerozei. Numărul participanților care au dormit mai mult de opt ore a fost mic. Studiul a constatat însă că femeile care au dormit mai mult de opt ore pe noapte au avut un risc crescut de ateroscleroză.
,,Este important să ne dăm seama că o durată mai scurtă a somnului, dar care este de bună calitate, poate depăși efectele dăunătoare ale unei lungimi mai scurte", susțin oamenii de știință britanici. Conform Medicalxpress.com somnul alături de dietă și exerciții fizice este un pilon cheie al unui stil de viață sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.