Somatizarea, legătura dintre EMOȚII și BOALĂ

Anisia Nica |
Data publicării:
somatizarea FOTO: Pexels @andrea piacquadio
somatizarea FOTO: Pexels @andrea piacquadio

Somatizarea: cum se manifestă și care este legătura dintre boli și emoții?

Creierul se află în legătură permanentă cu organele noastre. Din această cauză, perturbarea sistemului nervos va avea consecințe și asupra celorlalte sisteme din corp. Somatizarea este un exemplu elocvent în demonstarea acestei relații.

Ce este somatizarea?

Corpul fizic este în strânsă relație cu gândurile noastre. Atunci când emoțiile sunt prea puternice și devin insuportabile, oamenii le pot refula în corp și poate fi declanșată dezvoltarea unor afecțiuni. Somatizarea se referă exact la acest fenomen. Alterarea stării noastre mentale poate determina o serie de probleme de sănătate printre care se află durerile de stomac, ulcerul, diabetul, hipertensiunea arterială, problemele dermatologice, precum: urticaria, psoriazisul, lichenul plan etc.

Cauze necunoscute ale simptomelor

Atunci când are loc somatizarea, pacienții prezintă simptome de boală: dureri în diferite părți ale corpului, afecțiuni dermatologice, greață și alte tulburări digestive, dar medicii nu pot găsi cauza concretă a acestora. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt însoțite de tulburări neurologice sau/și cu stări de depresie și anxietate.

Pacienții caută deseori ajutor

În încercarea de a afla ce se întâmplă cu ei, pacienții care suferă de somatizare vor merge deseori la medic și vor face investigații. Din păcate, acestea nu elucidează misterul din spatele simptomelor, iar analizele se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, normale. Chiar și în acel moment pacienții sunt bănuitori cu privire la corectitudinea analizelor și continuă investigațiile.

Tratament

În primă fază este importantă excluderea cauzelor medicale ale apariției simptomelor. Dacă se constată faptul că durerile, tulburările gastrointestinale sau alte manifestări pe care pacienții le acuză nu se încadrează în nicio patologie medicală, psihoterapia este următorul pas.

Pacientul poate fi ajutat de terapeut să depășească anumite traume care generează emoții puternice și insuportabile. În cazurile grave, medicația psihiatrică poate deveni o necesitate. 

Vezi și: Eliberează-te de frică! Trucuri să scapi de ANXIETATE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel