"Cancerul colorectal reprezintă, din păcate, o cauză foarte importantă de morbiditate, mortalitate, fiind, cred, a doua cauză de mortalitate neoplazică În România, după cancerul pulmonar. Aici, detecția precoce crește substanțial șansele de tratament și supraviețuire, pentru că, din păcate, peste o treime din decesele de cancer ar putea fi evitate printr-un program riguros de screening. Bineînțeles, adresat persoanelor cu risc crescut. S-au făcut programe de screening în ultima perioadă, însă, probabil că nu la nivelul la care ar fi trebuir în așa fel încât să detectăm cât mai rapid această boală.
Mai avem aici o potențială soluție - această patologie poate fi tratată cu succes, cu rezultate foarte bune în ceea ce privește supraviețuirea, dacă testarea pentru acea genă K RAS este făcută la timp și corect, pentru a identifica terapia cea mai potrivită. Din păcate, această analiză nu este susținută de stat, fiind lăsată în totalitate în grija companiilor farmaceutice, ceea ce, bineînțeles, creează eventuale potențiale parteneriate, dar creează și premiza unor riscuri.", a precizat Alina Culcea, în cadrul dezbaterii online “HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, organizată de DC MEDIA Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.