Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că ”ultima fiță în materie de nutriție este să ai mereu la îndemnă o mini conservă”.
”Adevărul e că poșeta unei femei este mai ceva ca Peștera lui Ali-Baba, poți să găsești în ea cele mai surprinzătoare și atipice lucruri… de care însă avem mare nevoie! Și dacă până acum poșeta a avut chiar și rol de trusă de prim ajutor sau kit de bricolaj, aflați că mai nou poșeta ține loc de cămară! Da, nu râdeți, ultima fiță în materie de nutriție este să ai mereu la îndemână o mini conservă”, scrie cunoscutul nutriționist pe Facebook.
Pentru cei sau cele care sunt la cură de slăbire, îi sfătuiește să adauge peste ”muntele de frunze verzi” o conservă de năut, iar ”masa devine echilibrată și hrănitoare”.
”Cauți o sursă practică de fibre, minerale și vitamine? 3 linguri de fasole neagră fiartă bine la aburi acoperă necesarul zilnic. Vrei să elimini glutenul din dietă și nu ai o garnitură potrivită pentru carnea la grătar? Conserva de quinoa e partenerul perfect. Chef de o gustare sănătoasă, fără zahăr și multe calorii? Boabele de porumb dulce sunt pe placul oricui.
Cu toții știm ce importante sunt leguminoasele într-o alimentație echilibrată, mai grav este că în practică uităm să le includem în dietă. Bunicii noștri n-au aflat de la nutriționiști că e bine să mănânci leguminoase măcar de 2 ori pe săptămână, pe ei nevoia i-a învățat să mănânce fasole mai des decât carne. Nici vegani nu e nevoie să devenim ca să fim sănătoși, esențial e să alternam sursele de proteine animale cu cele vegetale.
Mie-mi place să spun că leguminoasele sunt un produs “2 în 1”: au proteine hrănitoare (ca în carne/pește/ou), dar și carbohidrați care dau energie, similar cu cereale/pâine/paste. Avantajul este că nu conțin gluten și au indice glicemic mic (amidonul din compoziția lor se absoarbe lent în sânge). Înainte spuneam că fasolea e “carnea săracului”. Însă carnea nu are fibre, în timp ce toate aceste boabe sunt o sursă importantă de fibre, vitamine și minerale…deci o “extra-carne”!”, mai amintește dr Bilic.
Celor care cred că ”proteinele vegetale sunt incomplete, de calitate inferioară, față de proteinele animale” le recomandă ”asocierea dintre cereale și leguminoase (n. r. care) acoperă tot spectrul de aminoacizi esențiali”:
”Adică? Mâncăm fasole cu porumb sau năut cu quinoa și avem un meniu vegetarian complet echilibrat. V-ați dori să mâncați mai des leguminoase, dar e complicat să le gătiți? Varianta în conservă este practică și ușor de folosit. În plus boabele sunt atât de bine fierte încât nici probleme de balonare nu o să aveți.
Și la capitolul risipă alimentară conservele sunt soluția ideală pentru a găti mai puține porții, altfel trebuie să fierbi un cazan de fasole și să mănânci din el o săptămână întreagă. Unde mai pui că o conservă poate fi păstrată timp îndelungat și e ușor de transportat.Așa că dragele mele, vă recomand să includeți acest “accesoriu” în poșeta voastră. Fie că sunteți la birou sau la restaurant, aveți la îndemână o completare hrănitoare pentru orice preparat culinar. Nu se știe niciodată cum rămâi blocat în lift sau faci ore suplimentare, soluția de supraviețuire e întotdeauna cu voi. Iar la nevoie o poșetă “accesorizată” cu mini conserve poate deveni chiar și o armă de apărare… că tot ne vrem femei puternice, independente și bine hrănite!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.