Solnițele pe care le folosiți în resturante sunt un pericol pentru sănătate. De aceea, specialiștii vă recomandă să încetați să utilizați solnițele cu sare și piper la restaurante pentru un motiv înfricoșător.
Solnițele, purtătoare de bacterii
Avem vești proaste pentru iubitorii de multă sare. S-ar putea să doriți să regândiți condimentarea alimentelor atunci când vă aflați la restaurant. Potrivit unui studiu realizat de ABC News, solnițele de sare și piper de pe mesele restaurantelor sunt pline de germeni și bacterii. Cât de multe bacterii, te întrebi? Ești sigur că vrei să știi?
După ce au colectat probe de germeni de la 12 restaurante diferite din trei state diferite, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit zeci de mii de organisme care persistă pe solnițele de sare și piper din restaurante.
Gândiți-vă câți oameni ating zilnic solnițele de sare și piper și apoi gândiți-vă cât de des se curăță acestea. Sigur, chelnerițele le-ar putea șterge după o schimbare. Dar cât de des se golesc solnițele, se igienizează și se reumplu cu sare proaspătă și piper? Judecând după constatările cercetătorilor, nu suficient de des.
"Majoritatea solnițelor de sare și piper sunt șterse doar dacă par murdare și chiar și atunci, doar cu o cârpă umedă pe care ospătarii o păstrează în buzunare. În timp ce unele restaurante colectează, reumplu și șterg solnițele, rareori sunt golite și igienizate în mod corespunzător", a declarat Jonas Sickler, director de operațiuni la ConsumerSafety.org, pentru Reader's Digest atunci când a vorbit despre studiu, relatează So Yummy.
Vezi și: Somnul insuficient, factor declanșator pentru bolile cronice. Cine sunt persoanele mai expuse
Solnița de piper, mai riscantă decât cea cu sare
Deși solnița de sare își colectează zilnic partea sa de bacterii, solnița de piper este cel mai mare magnet germinativ. Studiul a constatat că solnițele de piper adăpostesc în medie 11.600 de organisme.
Solnițele, risc pentru alergii
Sickler a remarcat pentru Reader's Digest că solnițele de sare și piper pot fi, de asemenea, un pericol pentru dezvoltarea unor alergii. Acestea sunt adesea aruncate în alimente sau manipulate de către clienți cu anumite resturi de alimente pe degete. Acestea pot avea un risc potențial pentru o persoană care are alergii alimentare.
Meniurile restaurantelor, cele mai murdare
Dar dacă este vreo consolare, solnițele de sare și piper sunt sterile în comparație cu meniurile restaurantelor. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că 185.000 de bacterii se află pe meniurile testate. Asta înseamnă de aproximativ 100 de ori mai multe bacterii decât cele găsite pe scaunul de toaletă.
Experții au remarcat că majoritatea bacteriilor găsite pe articolele de restaurant testate sunt inofensive. Cu toate acestea, poate fi în interesul tău să te speli pe mâini înainte.
Vezi și: Fasolea neagră, beneficii. Previne cancerul și bolile de inimă
Intoxicația alimentară, cauze
Mulți germeni diferiți care cauzează boli pot contamina alimentele, astfel încât există multe infecții alimentare diferite (numite și boli alimentare sau intoxicații alimentare). Cercetătorii au identificat peste 250 de boli alimentare. Cele mai multe dintre ele sunt infecții, cauzate de o varietate de bacterii, virusuri și paraziți. Toxinele și substanțele chimice dăunătoare pot, de asemenea, să contamineze alimentele și să provoace boli alimentare.
Simptomele comune ale bolilor alimentare sunt greața, vărsăturile, crampele stomacale și diareea. Cu toate acestea, simptomele pot diferi între diferitele tipuri de boli alimentare. Simptomele pot fi uneori severe, iar unele boli alimentare pot fi chiar pune viața în pericol. Deși oricine poate obține o boală alimentari, unii oameni sunt mai susceptibili de a dezvolta una dintre acestea, notează CDC.
Germenii comuni intoxicațiilor alimentare
Primii cinci germeni care provoacă boli din alimentele consumate sunt:
- Norovirus
- Salmonella
- Clostridium perfringens
- Campylobacter
- Staphylococcus aureus (Stafilococ)
Vezi și: Buzele crăpate, cauze și tratament. Când este cazul să vă alarmați
Alți germeni nu provoacă la fel de multe boli, dar atunci când o fac, bolile sunt mai susceptibile de a duce la spitalizare. Acești germeni includ:
- Clostridium botulinum (botulism)
- Listeria
- Escherichia coli (E. coli)
- Vibrio, mai arată CDC.
Oricine se poate îmbolnăvi de la consumul de alimente contaminate. Urmați patru pași simpli de siguranță alimentară - curățați, separați, gătiți și răciți - pentru a vă reduce șansele de intoxicații alimentare și pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei dragi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.