Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
soia - FOTO: Freepik
soia - FOTO: Freepik

Acest aliment pe care multe țări l-au interzis chiar și în cazul animalelor, încă este intens folosit la noi în țară. Ligia Pop ne-a explicat despre ce aliment este vorba, de fapt.

De-a lungul anilor, soia a fost promovată ca un aliment de bază în dietele sănătoase, fiind adesea considerată o sursă valoroasă de proteine vegetale. Totuși, din ce în ce mai mulți specialiști în nutriție pun la îndoială beneficiile acesteia și ridică semne de întrebare cu privire la impactul său asupra sănătății.

Ligia Pop, nutriționist cu o vastă experiență și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, este una dintre vocile care avertizează asupra riscurilor consumului de soia. Într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL, Ligia Pop explică de ce consideră soia un aliment nesănătos și cum percepția despre aceasta s-a schimbat în țările dezvoltate.

"Eu niciodată nu am fost pro-soia. Am studiat foarte mult subiectul și consider că nu este un aliment pentru oameni, fiindcă a fost interzis în foarte multe țări, inclusiv chiar și în alimentația animalelor. Nu este un aliment considerat sănătos. Sunt atât de multe variante mai prețioase nutrițional decât soia", a explicat Ligia Pop, nutriționist și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Soia în alimentația umană: O alegere nesănătoasă?

Ligia Pop explică faptul că soia a beneficiat de o promovare intensă în România, însă, în opinia sa, nu se compară din punct de vedere nutrițional cu alte alimente mai valoroase. 

De asemenea, nutriționista subliniază faptul că soia a fost interzisă în alimentația animalelor în numeroase țări, iar acest aspect ar putea ridica semne de întrebare asupra beneficiilor sale pentru oameni.

"Soia a avut parte de o promovare foarte mare în țara noastră, dar în alte țări foarte dezvoltare, precum Elveția, SUA, Germania, deja a fost diminuată această mediatizare și au venit alte studii care au susținut că nu este atât de sănătoasă și că trebuie înlocuită cu alte alimente sănătoase", a explicat Ligia Pop, nutriționist și autoare a opt cărți despre alimentația sănătoasă, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Deși soia oferă numeroase beneficii pentru sănătate, este important să fiți conștienți de potențialele efecte negative, mai ales în cazul persoanelor cu anumite afecțiuni de sănătate sau sensibilități.

Soia - FOTO: Freepik@amirax545

Alergia la soia

Soia este un alergen frecvent, mai ales în rândul copiilor. Reacțiile alergice pot varia de la simptome ușoare, precum urticarie și umflături, până la anafilaxie severă. Persoanele cu alergie la soia trebuie să evite toate produsele care conțin soia.

Funcția tiroidiană

Unele studii sugerează că izoflavonoidele din soia pot interfera cu funcția tiroidiană, în special la persoanele care au afecțiuni tiroidiene preexistente. De exemplu, o revizuire a constatat că alimentele pe bază de soia pot inhiba absorbția medicamentelor pentru hormonii tiroidieni necesari în tratamentul hipotiroidismului.

Probleme digestive

Consumul de soia poate cauza probleme digestive ușoare, cum ar fi constipație, balonare și greață. Aceste simptome sunt, de obicei, ușoare și apar la unele persoane, potrivit WebMD.

Soia modificată genetic

Au existat îngrijorări cu privire la soia modificată genetic (OMG) și posibilele reacții alergice mai severe sau noi. Totuși, o revizuire din 2017 a indicat că proteinele alergene din soia OMG sunt similare cu cele din soia convențională, sugerând că soia OMG este sigură și are o alergenicitate scăzută.

Funcția cognitivă

Unele studii observaționale au ridicat îngrijorări cu privire la impactul consumului de soia asupra funcției cognitive. De exemplu, Studiul de Îmbătrânire Honolulu-Asia a constatat că un consum mai mare de tofu la mijlocul vieții, în rândul bărbaților, a fost asociat cu semne de tulburări cognitive și atrofie cerebrală în viața târzie, potrivit National Library of Medicine.

Deși soia este un aliment hrănitor pentru mulți, persoanele cu alergii la soia, afecțiuni tiroidiene sau sensibilități digestive ar trebui să fie precauți. Ca și în cazul oricărui alt ingredient alimentar, este recomandat să consultați un profesionist în domeniul sănătății pentru a determina ce este mai bine pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel