Unele persoane refuză să creadă că există pandemie de COVID-19 și țes conspirații pe Facebook, în timp ce altele nu știu cum să se protejeze mai bine. Întrebat de ce unii sunt adepții teoriilor conspirației, sociologul Ioan Hosu, cadru didactic la UBB Cluj, consideră că e vorba de o comunicare cu carențe.
"Oamenii de comunicare spun că, în principal, e o comunicare deficitară, instituțională, o lipsă de transparență chit că e vorba de China, America, România. Aceste situații nu ar fi existat dacă efortul de comunicare ar acoperi în timp real și transparent cum dorește publicul. Autoritățile comunică în parametrii lor. Lumea vrea o altfel de comunicare, probabil legată de storytelling, de povești, probabil dincolo de cifre și statistici triste, oamenii mai vor și povești de succes", apreciază sociologul. Iar aici un rol important l-ar juca liderii locali, comunitari, cei spirituali, care ar transmite, simplu și sub formă de poveste, mesajul autorităților. ”În unele cazuri nu prea și-au făcut rolurile, n-au performat. De aici vin diferențele”, adaugă specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.