Socializare în PANDEMIE: 5 întrebări pe care să ți le pui ÎNAINTE să te întâlnești cu prietenii

Dana Lascu |
Data publicării:
Socializarea în timpul pandemiei e mai greu de realizat. Foto: Pixabay
Socializarea în timpul pandemiei e mai greu de realizat. Foto: Pixabay

După luni întregi de carantină din cauza pandemiei de COVID-19, mulți dintre noi simțim acut lipsa simplei plăceri de a sta la o masă cu prietenii. Ne lipsește socializarea însă, înainte de a decide să mergem la o întâlnire, sunt cinci întrebări pe care trebuie să ni le punem:

Dr Hansa D. Bhargava, medic pediatru american, spune că înainte de a decide să ieși la o întâlnire cu prietenii e bine să iei în considerare câteva lucruri importante. 

„Este important să ne amintim că, cu acest virus, nu avem doar riscul nostru de a infecta noi înșine. Există riscul de a infecta familia, prietenii și chiar străinii din jurul nostru. (...) Ce riscuri sunteți dispus să vă asumați?”, a scris pediatrul, într-un editorial pentru WebMD

Cel mai dificil lucru este acela de a determina riscul de a contacta COVID-19, pentru că acesta depinde de o serie de factori. Spre exemplu, depinde de locul unde mergeți, de persoanele c care vă întâlniți și de alegerile pe care le-au făcut acestea. De exemplu, dacă persoana poartă mască tot timpul, evită adunări mari, practică distanțarea fizică și își spală mâinile des, atunci ea are un risc mult mai mic de a avea virusul comparativ cu o persoană care a mers la întâlniri organizate în interior, prin mall-uri, prin aglomerație și care poartă o mască doar ocazional. Și aici apare problema onestității. Persoanele cu care vă întâlniți vă vor spune corect ce au și ce nu au făcut?

Cele 5 întrebări importante

Pediatrul american spune că înainte de a merge la o întâlnire cu prietenii sau de a-și lăsa copiii să interacționeze social, ea își pune cinci întrebări. Iată care sunt acestea: 

1) Întâlnirea va fi în interior sau în exterior? COVID-19 se transmite, în general, prin picături respiratorii și de aceea este important să fim distanțați fizic. Dacă vă aflați afară, este mai puțin probabil ca infecția să se producă, dar și așa trebuie păstrată distanța între persoane. 

2) Se va purta mască? „În acest moment, știm că măștile ajută la prevenirea infecției. Când porți o mască, limitezi răspândirea picăturilor atunci când vorbești / râzi / strănuți / tușești, iar masca te protejează și coronavirus”, notează Dr Hansa D. Bhargava. 

3) Câți oameni vor fi la întâlnire? Cu cât este mai mare adunarea, cu atât este mai mare riscul de transmitere al infecției. „Verificați recomandările făcute de autorități și respectați-le!”, punctează pediatrul.

4) Cât timp va dura întâlnirea? „Cu cât expunerea este mai lungă, cu atât este mai probabil ca virusul să fie transmis, dacă cineva îl are. Eu personal încerc să limitez interacțiunile, chiar și cu oamenii pe care îi cunosc, la aproximativ o oră și îmi place să mă întâlnesc cu ei în aer liber și să păstrez o distanță de siguranță”, arată specialistul.

5) Oamenii cu care te vei întâlni urmează regulile: masca, distanțarea și igiena mâinilor? Sunt ei expuși altora care nu o fac? „Rețineți: oricine poate lua și transmite viruși în și din „cercul” de prieteni. Asta înseamnă că ai putea fi de fapt conectat cu multe, multe persoane, chiar dacă în cameră cu tine sunt doar 3-4. Aici încrederea și onestitatea sunt foarte importante. Explică-le celorlalți ce măsuri de protecție ți-ai luat și cât de intens socializezi, ca să aibă o idee de riscul pe care și-l asumă ca să aleagă conștient dacă să se întâlnească sau nu cu tine”, arată medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel