Soarele poate proteja copiii și adulții tineri de scleroză multiplă. Vitamina D e „vinovată”! STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Copiii care stau zilnic câte puțin la soare au o probabilitate mai mică de a face scleroză multiplă. Foto: Pixabay
Copiii care stau zilnic câte puțin la soare au o probabilitate mai mică de a face scleroză multiplă. Foto: Pixabay

Expunerea la razele UV stimulează vitamina D, ceea ce poate proteja împotriva bolilor autoimune, inclusiv scleroza multiplă, arată un nou studiu. 

Faptul că trăiești în locuri însorite și petrecerea timpului în aer liber poate crește riscul de cancer de piele, dar un nou studiu condus de UC San Francisco și Universitatea Națională Australiană arată că la copii și la adulții tineri, expunerea la soare poate proteja împotriva sclerozei multiple. Studiul continuă lucrările anterioare ale altor cercetători care au demonstrat o asociere între expunerea crescută la ultraviolete în copilărie și probabilitatea mai mică de a acea scleroză multiplă ca adulți.

Studiul a inclus 332 de participanți cu vârsta cuprinsă între 3 și 22 de ani, care aveau scleroză multiplă de șapte luni, în medie. Locațiile și cantitatea de expunere la soare au fost corelate în funcție de vârstă și sex cu 534 de participanți fără scleroză multiplă (grupul de control), au notat cercetătorii în studiul (link direct studiu) publicat luna aceasta în numărul online al Neurology, jurnalul Academiei Americane de Neurologie.

În chestionarele completate de participanții cu scleroză multiplă sau de părinții lor, 19% au declarat că au petrecut mai puțin de 30 de minute zilnic în aer liber în timpul verii anterioare, comparativ cu 6% dintre cei care nu au avut scleroză multiplă. Când cercetătorii au ajustat datele pentru riscul de scleroză multiplă, cum ar fi factori precum fumatul și sexul feminin, au descoperit că participanții care au petrecut în medie 30 de minute până la o oră pe zi în aer liber au avut un risc cu 52% mai mic de scleroză multiplă, comparativ cu cei care au petrecut în medie mai puțin de 30 de minute pe în aer liber.

„Se știe că expunerea la soare crește nivelul de vitamina D”, a spus co-autorul principal al studiului, dr Emmanuelle Waubant, profesor la Departamentul de Neurologie UCSF și la Institutul Weill pentru Neuroștiințe. 

„De asemenea, sorele stimulează celulele imunitare din piele care au un rol protector în boli precum scleroza multiplă. Vitamina D poate modifica, de asemenea, funcția biologică a celulelor imunitare și, ca atare, joacă un rol în protejarea împotriva bolilor autoimune” a arătat aceasta.

Progresia mai lentă în scleroza multiplă pediatrică

În timp ce scleroza multiplă apare de obicei la adulții cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, aproximativ 3 până la 5% dintre cei aproximativ un milion de pacienți cu această afecțiune din Statele Unite au început să experimenteze primele simptome în copilărie. Scleroza multiplă cu debut la copii este inițial puternic inflamatorie, dar durează mai mult decât la adulți ca ea să avanseze, cu simptome cu o progresie secundară, cum ar fi slăbiciune moderată până la severă, coordonare și control al intestinului și vezicii urinare mai slabe, care apar în medie la 28 de ani de la debutul bolii, potrivit experților. Cu toate acestea, aceste repere ale dizabilității sunt atinse cu aproximativ 10 ani mai devreme decât în cazurile de scleroză multiplă apărute la adulți.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o asociere cu intensitatea luminii solare și au estimat că locuitorii din Florida ar avea un risc cu 21% mai mic decât locuitorii din New York de a avea scleroză multiplă. Ei au remarcat că expunerea la soare este „dependentă de doză”, cu cât expunerea era mai lungă, cu atât riscul este mai mic. Și chiar și expunerea în primul an de viață părea să protejeze împotriva sclerozei multiple, au notat ei.

Din fericire, utilizarea cremelor și soluțiilor de protecție solară nu pare să diminueze efectele terapeutice ale luminii solare în apărarea împotriva sclerozei multiple, a remarcat Waubant, care este și director al Centrului Regional de Scleroză Multiplă Pediatrică UCSF. Dar ea a explicat că sunt necesare studii clinice pentru a determina dacă „expunerea crescută la soare sau suplimentarea cu vitamina D pot preveni dezvoltarea sclerozei multiple sau pot modifica evoluția bolii după diagnostic”. 

Între timp, ea susține că „sfatul de a petrece la soare de cel puțin 30 de minute pe zi, în special în timpul verii, utilizarea protecției solare după cum este necesar, în special pentru cei care sunt rude de gradul întâi ale pacienților cu scleroză multiplă, poate fi o intervenție utilă pentru a reduce incidenței acestei afecțiuni”.

Lipsa expunerii la soare și/sau nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu alte afecțiuni. Acestea includ boala Parkinson, Alzheimer și alte tipuri de demență, precum și schizofrenia și alte boli autoimune precum diabetul de tip 1, boala Crohn și lupusul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel