Lotte Verweij, asistent medical înregistrat și doctorand la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam, Olanda, susține că atunci când soții se alătură efortului de a schimba obiceiurile, pacienții care au suferit un atac de cord au șanse mai bune de a deveni mai sănătoși - în special atunci când vine vorba de a pierde în greutate.
”Dacă partenerii contribuie la adoptarea obiceiurilor sănătoase, ar putea deveni o recomandare importantă pentru a evita atacurile de cord recurente. (…) Pacienții cu parteneri care s-au alăturat programului de pierdere în greutate au pierdut mai mult în greutate în comparație cu pacienții cu un partener care nu s-au alăturat programului. (...) Cuplurile au adesea stiluri de viață comparabile, iar schimbarea obiceiurilor este dificilă atunci când doar o singură persoană depune efort. Probleme practice intră în joc, cum ar fi cumpărăturile alimentare, dar și provocări psihologice, unde un partener de sprijin poate ajuta la menținerea motivației”, explică autoarea studiului, într-un comunicat al Societății Europene de Cardiologie.
La cercetare au luat parte 824 de pacienți cărora li s-a trimis la trei programe de stil de viață pentru reducerea greutății, activitate fizică și renunțarea la fumat în funcție de nevoile și preferințele lor. Aproape jumătate (48%) dintre parteneri au participat la intervențiile de stil de viață. În comparație cu cei fără partener, pacienții cu un partener participant au avut mai mult de două ori mai multe probabilități să se îmbunătățească în cel puțin una dintre cele trei domenii (scădere în greutate, exerciții fizice, renunțarea la fumat) în decurs de un an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.