Smoothie-urile, avantaje și dezavantaje. La ce trebui să fii atent cât alegi să consumi aceste băuturi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
smoothie. FOTO: Freepik @gdolgikh
smoothie. FOTO: Freepik @gdolgikh

Smoothie-urile pot să fie sănătoase, însă trebuie să fii atent la câteva aspecte care țin de ingrediente și alte adaosuri.

Smoothie-urile au fost asociate cu un stil de viață sănătos, dar și agitat în același timp, acest tip de băutură, obținut din combinații de fructe sau legume cu semințe și nuci fiind considerată băutura celor aflați mereu pe fugă.

De altfel, nutriționiștii susțin că poate fi o formă de a împrietenii copii mofturoși cu fructele și legumele, însă nu trebuie consumat în mod exagerat, de două sau de trei ori pe săptămână fiind suficient. În rest, este indicat să consumăm fructele și legumele ca atare, să le mestecăm, să simțim textura acestora.

Mai mult, dacă aveți posibilitatea să le preparați acasă, cu fructe și legume proaspete, este și mai bine. Astfel evitați atât adaosurile de zahăr, cât și conservanții din smoothie-urile existente în magazine.

În plus, puteți experimenta și noi combinații de gusturi și texturi, însă cu precauție în ceea ce privește ingredientele pentru a nu le transforma în adevărate ”bombe calorice”.

Vezi și: Hernia ombilicală, afecțiunea cu tratament exclusiv chirurgical. Dumitraș: Cauza principală, o predispoziție genetică

Smoothie-urile, avantaje și dezavantaje

Aceste băuturi de fructe sau legume amestecate sunt adesea comercializate ca stimulente nutriționale, înlocuitori sănătoși ai unei mese, alimente de bază pentru dietă și detoxifiere și ajutoare pentru recuperarea musculară.

Chiar și așa, nu toate smoothie-urile sunt atât de sănătoase pe cât se promovează această idee, iar cel mai banal exemplu este cel al milk-shake-ului cu ciocolată, care este plin de calorii și carbohidrați.

În acest sens, specialiștii în nutriție au exemplificat care sunt avantajele și dezavantajele consumului de smoothie, pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză.

Sursa de fructe și legume

Smoothie-urile sunt un mod bun de a introduce fructele și legumele în dieta noastră, mai ales în cea a copiilor, cum deja am menționat anterior. Iar acest lucru vine ”la pachet” cu o multitudine de vitamine, minerale, nutrienți, dar și compuși bioactivi precum fitonutrienții și antioxidanții, care ne ajută să reducem stresul oxidativ, factor de risc pentru bolile cronice.

”Cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă ridica nivelul smoothie-ului este să adăugați o porție sau mai multe legume.
De cele mai multe ori nici nu le veți observa. Adăugarea legumelor congelate, cum ar fi conopida, dovleacul tăiat în cuburi sau morcovii, face smoothie-ul mai cremos.

Frunzele proaspete, cum ar fi spanacul și varza kale, se pot amesteca cu ușurință în aproape orice smoothie și reprezintă o modalitate excelentă pentru fanii care nu sunt adepți ai salatelor de a-și lua porția de verde”, afirmă nutriționistul Patricia Bannan, arată EatThis.

Studiile au arătat că legumele cu frunze verzi reduc riscul de apariție al bolilor de inimă.

Pentru un gust mai plăcut, dar și un surplus important de antioxidanți, nutriționiștii recomandă adăugarea în smoothie-uri de pudră de cacao, ghimbir, turmeric, scorțișoară sau frunze de matcha.

Ajutor în recuperarea după activitatea fizică susținută

Smoothie-urile consumate după activitatea fizică trebuie să asigure o hidratare adecvată, necesarul de calorii, carbohidrați și proteine pentru a oferi organismului atât fluidele, cât și nutrienții necesari pentru recuperarea masei musculare, dar și pentru rehidratare.

Astfel, pentru a bifa aceste cerințe, smoothie-ul post activitate fizică are nevoie de 30-50 de grame de proteine și 1-1,5 grame de carbohidrați per kilogram-corp.

Poate înlocui o masă

Dacă vă aflați pe fugă și nu reușiți să vă alocați timpul necesar pentru masă, un smoothie vă poate scoate din impas.

Opțiunile pe care le aveți pentru a obține o ”masă” echilibrată trebuie să cuprindă fiecare dintre principalele grupe de alimente, astfel:

Iată câteva opțiuni sănătoase pentru fiecare dintre principalele grupe de alimente:

Carbohidrați sănătoși: Ovăz, cartofi dulci, dovleac, piure de dovleac conservat, curmale, piure de prune, sfeclă, fructe proaspete (fructe de pădure, banane, mere, citrice) sau opțiuni congelate neîndulcite (afine sălbatice, fructe de pădure mixte, mango, dovleac).

Proteine slabe: Iaurt grecesc degresat și lapte, alternative de lapte fără lapte, chefir, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, tofu, fasole albă
Grăsimi sănătoase, nesaturate: Nuci și unt de nuci, semințe, avocado.

Totuși, ce trebuie reținut este faptul că nu trebuie să vă faceți un obicei din a consuma smoothie-uri în loc de o masă obișnuită, oricât de facil vă este.

În ceea ce privește dezavantajele consumului de smoothie, lista acestora include:

Conținut ridicat de zahăr și calorii

”Smoothie-urile pot conține cantități excesive de calorii și zahăr, dacă nu sunteți atenți la modul în care le preparați.

Un smoothie poate fi cu ușurință în dezechilibru cu nevoile organismului tău dacă nu îl faci strategic”, afirmă Cynthia Sass.

Număr redus de fibre

De asemenea, multe smoothie-uri pot fi lipsite de fibrele care ajută atât sațietatea, cât și controlul glicemiei sau constipația.

Astfel, prepară-ți smoothie-ul cu legume, dar include și alimente bogate în fibre, cum ar fi semințele de chia, semințele de in, fasolea albă sau chiar brânza tofu.

Smoothie-uri, concluzie

Cele mai sănătoase smoothie-uri sunt cele pe care le prepari tu singur, în care au pus ceea ce îți place, dar și ce este potrivit pentru stilul de viață, având în același timp și un control asupra ingredientelor, precum și asupra adaosurilor de zahăr sau de îndulcitori.

Vezi și: Somnul insuficient scade performanța la locul de muncă. Cum putem trece peste o noapte ”prea scurtă”. Cercetător: Fiți atenți să nu deveniți dependenți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel